18 Mayıs Pazartesi günü ‘Gürleyik’in Kuruyan Fidanları’ başlıklı yazıma Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğünden yanıt geldi. 2016 yılında drenaj kanalları açılan ve 2 km boru döşenen 44 dekar büyüklüğündeki sahada heyelan durdurularak,  yabani kiraz, dut, akkavak, kızılcık, mahlep, ceviz, ıhlamur, meşe türlerinden 3200 adet fidan dikilmişti. Bir diğer önemli detayı ise İç Anadolu’da ilk defa heyelan sahasına dikim yapılmıştı. Yazımda 3200 fidandan 1500’ünün kuruduğunu, kuruyan fidanların yerine yenilerinin dikilmesini, eksik sulama sistemini ve çevreye çit ihtiyacı olduğunu belirtmiştim.

Öncelikle yazıma ve bölge ihtiyacının taleplerine anında cevap veren Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne ve Müdür Recep Temel’e teşekkür ediyorum. Temel’in konuyla alakalı açıklamasını derleyerek madde madde paylaşıyorum;

-Eskişehir Mihalıççık ilçesi Gürleyik Mahallesindeki ağaçlandırma sahasında fidanlar büyüyor. Yerleşim yerlerine yakın olan heyelan bölgesi ağaçlandırılması üçüncü yılında umut vaat ediyor.

-Son yapılan kontrollerde özellikle ceviz ve yabani kiraz türlerinin yöreye uyum sağlamadığı ve kurumalar olduğu görülmüştür.

-Bu alandaki önceliğimiz heyelanı önlemekti.

-Fidanlarımızın %80’i tuttu. Böylesi ekstrem saha için başarılı bir oran diyebiliriz.

-Kuruyan fidanların yerine yeni fidanlar dikeceğiz. İlave olarak boşluklara da lavanta ve adaçayı dikilmesi planlanmaktadır.

Evet, Bölge Müdürü Recep Temel’in açıklamalarının önemli kısımları bunlar. Gürleyik sakinlerinin eksik sulama sistemi ve ihtiyaç olan çitlerle ilgili sorularını da yetkililerle paylaştım. Sulama sistemi ilk yapıldığında yer altı suyunun yakınlığından dolayı projeye konmamış ve işin o kısmında şimdilik ödenek ayrılamıyor. Tankerlerle su ihtiyacı giderilecek. Fidanlar 5-6 yaşına geldiğinde ise sulama ihtiyacına gerek kalmayacak.

Çevreye yapılması planlanan çitler sadece bir bölgeye yapılacak, vatandaşların düşme ihtimaline karşın uçurum kenarlarına düşünülüyor. Çobanların ise duyarlı olup hayvanlarını o bölgeye sokmamaları şart.

Aşağıda da fidan dikimi öncesi ve sonrası bölgenin fotoğraflarını siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum.

Gürleyik fidan dikimi öncesi heyelan sahası

Gürleyik fidan dikimi sonrası heyelan sahası (Aynı açıdan olmamakla birlikte sahanın daha yakından çekilmiş hali)