Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın, çocuğuna verdiği emek gibi Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu...

Ataç'ın, emekleyip yürümesine ve genç çağına tanıklık ettiği bu sempozyumun 15'incisi, 5-17 Eylül tarihleri arasında çeşitli alanlarda gerçekleştirilecek.

Bir etkinliğin geleneksel hale getirilmesi son derece önemli.

Neden mi?

Çünkü, bir etkinlik sadece bunu gerçekleştiren yerel yönetimi ya da kurumu değil aynı zamanda kenti de güçlü kılar. 

Sunduğu fikir, sanat eserleri ve varsa eğer bilimsel yaklaşımı kentte, yurttaşta ve sektörde mutlaka karşılık bulur.

Bugün tanıtım toplantısının yapıldığı 15. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nun bana göre en önemli özelliği, Eskişehir sanayisinin dinamosu sayılabilecek kiremit fabrikalarına hammadde sağlayan toprağına atıfta bulunması.

Kiremitin ülkede üretilmesi için talimat veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ne kadar büyük bir önder olduğuna bir kez daha şahit oluyoruz.

Eskişehir’de 1927 yılında Türkiye’nin ilk kiremit fabrikası olarak kurulan ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk üretim tesislerinden olan Kılıçoğlu'nun, bu etkinliğe sponsor olarak destek vermesi de ayrıca manidar. Eskişehir ile özdeş bir alanda sanatı, bilimi ve halkı buluşturan sempozyumun, Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümüne denk getirilmesi de iyi düşünülmüş bir ayrıntı olarak karşımıza çıkıyor.

Etkinliğin tanıtım toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın, sempozyumun geleneksel hale getirilmesi konusunda verdikleri çaba, buna katılan sanatçıların hayata geçirdikleri eserler ve kent ile ilişkisinden bahsettiği konuşmasını, "Bu etkinliğin bir diğer özelliği bilimi, sanatı ve sektörü buluşturmasıdır. Ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçerken, çeşitli aktivitelerle halkı etkinliğe dahil eden bu sempozyumun kiremitiyle de anılan Eskişehir için köklü bir gelenek oluşturmasından çok mutluyum" diyerek sürdürdü.

Ataç'ın, "Bilirsiniz çocuklar çamurla oynamayı severler. Aileler çocuklarına belli dönemlerinde çamur şeklindeki oyun hamurları alırlar. Bir de insanlar birbirlerine çamur atmayı severler. Atsınlar ama attıkları çamur Eskişehir çamuru olsun bari" ifadesi salonda tebessümle karşılandı.

Ahmet Ataç, yerel yönetimlerin görevinin sadece alt ve üst yapı yapmak olmadığını, sanatın ve sanatçının kent insanına dokunmasının ne kadar önemli olduğunu bu etkinlikle çok iyi ortaya koyarken, verilen çabaların boşuna olmadığı kısa süre içinde kendini gösterecektir.

Çünkü çağdaş, modern ve uygar bir dünyanın kapısı, sanata ve sanatçıya verilen değerle aralanır.