Seyir defterinin önceki bölümlerinde Eskişehir’in yöresel lezzetlerinden termal kaynaklarına, doğa aktivitelerinden el sanatlarına, yaban hayatından düzenlenen etkinlikler ve müzelere kadar birçok konuyu ele almıştım. Bununla da kalmayıp bu yazılarımızda Eskişehir’in markalaşma çalışmaları ve Eskişehir turizmi için yeni pazarlar ve stratejiler hakkında fikir ve önerilerde bulunmuştum. Bu yazımızda, Eskişehir’de özellikle son yıllarda önemli bir gelişme sağlayan fuar ve fuarcılık kavramlarına değinmeye çalışacağım. Fuar kelimesi köken olarak Fransızca’ da “Fuar, Panayır” anlamına gelen “Foire” kelimesinden alıntıdır.  Ülkemiz tarihine bakıldığı zaman, fuar ve panayır kavramlarının, Anadolu’da yaşamış önceki milletler zamanında da önemli bir rol oynadığını söyleyebilirim. Öyle ki, Truva’dan Çatalhöyük’e kadar birçok yerleşim bölgesinde büyük ve dikkat çekici ticaret ve fuar alanlarının olduğu yapılan kazılar ve bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Türkiye’de fuarcılık sektörünün geçmişine kısaca göz atarsak, 1920’li ve 1930’lu yıllara gideriz. Bu yıllarda, İzmir Enternasyonal Fuarının, fuarcılık konusu ile ilgili büyük bir rol aldığını da unutmadan belirtmek isterim. Buna ek olarak, 1960’lı ve 1970’li yıllara gelindiğinde, Samsun, Kayseri, Erzurum ve Trabzon’da bölgesel fuarların kurulduğu görülür.

Fuarcılık sektörü 1980’li yıllarla beraber büyük bir gelişme göstermiş, 2000’li yıllara gelindiğinde ülkemiz önemli bir fuar merkezi haline gelmiştir. Günümüzde ise ülkemizde yaklaşık 450 civarında fuar düzenlenmektedir. Fuar ve Fuarcılık kavramları, Eskişehir ilinin yıllardan beri üzerinde durduğu, çeşitli çalışmalar yaptığı konuların başında gelir. Eskişehir’de Fuar ve Fuarcılık kavramlarının esas olarak 2018 yılından itibaren hızlı bir şekilde geliştiği görülür. Bu gelişimde, geçtiğimiz yıllarda Eskişehir Fuar Kongre Merkezi çatısı altında hizmete giren Vehbi Koç Kongre Merkezinin ve Tüyap Eskişehir Fuar Merkezinin büyük ve önemli bir rolü bulunur. Öyle ki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) hazırladığı fuar istatistiklerine göre, Eskişehir’de 2015 yılında 1, 2016 yılında 1, 2017 yılında 2, 2018 yılında 3, 2019 yılında ise 9 fuar düzenlenmiştir. 2020 yılına gelindiğinde ise Eskişehir’de 11 fuar organizasyonu fuar takviminde yer almaktadır.

Sunulan bu istatistikleri incelediğimiz zaman, ilimizin özellikle 2019 yılı ile beraber Fuarcılık sektöründe ön plana çıktığını görmekteyiz. 2020 yılı fuar istatistikleri incelendiği zaman ilimiz, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Ankara, Adana ve Kocaeli’nin hemen ardından 8. sırada yer alır. Özellikle son 2 yılda yaşanan gelişmeler sayesinde Eskişehir’in, ülkemizin fuar merkezleri listesinde ilk 10 il içinde bulunduğunu görüyoruz. Bahsetmiş olduğum bu son 2 yılı incelersek, bu konunun önemli ve dikkat çekici bir başarı olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Tabii ki, ilimizin şu an için ülkemizin önde gelen fuar merkezleri olan İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Ankara ile karşılaştırılması çok doğru olmayacaktır. Hatta bu illerle rekabet edebilmesinin çok kolay olmayacağını, uzun yıllar gerektiren çalışmalar ve yıllar içerisinde yapılacak yeni uygulama, proje ve hizmetler ile gerçekleşebileceğini düşünüyorum.

Diğer yandan, Eskişehir’in bu listede daha üst sıralarda kendine yer bulabilmesi yani daha güçlü bir fuar merkezi olabilmesi için gerekli kurum ve kuruluşların yapacağı tanıtımlar, Eskişehir Havaalanı’nın gerekli düzenlemeler ve geliştirmeler ile daha aktif bir biçimde kullanıma açılması, organizasyon firmalarının çoğalması, ilgili kurum ve şirketler ile kurulacak doğru iletişim stratejilerinin büyük önem kazandığını düşünüyorum. Bahsetmiş olduğum bu öneri ve fikirlerinde gerçekleşmesiyle beraber ilerleyen yıllarda Eskişehir’in ülkemizin önemli fuar merkezlerinden birisi olabileceğini düşünüyorum.

Kültür, Sanat ve Turizm ile İlgili Yeni Yazılarda Görüşmek Dileğiyle…

İletişim:

E-mail: [email protected]

Twitter: YigitMumcu