Tarih, geçen zamanların şahididir, onun gerçeklerini aydınlatır, anıları meydana çıkarır, günlük yaşamımıza yol gösterir ve eski zamanlardan bilinmeyen olayları anlatır. – M. T. Cicero
Cicero’nun yukarıdaki sözünde bahsettiği gibi, tarih günlük yaşamımıza yol gösteren ve anıları meydana çıkaran önemli unsurlardan birisidir. Tarihi daha iyi anlayabileceğimiz yerlerin başında ise müzeler gelir. Seyir defterinin bu bölümünde Eskişehir’deki bazı müzeler hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağım. Eskişehir özellikle son 15 yılda yeni açılan ve yeni düzenlemeleri ile gelişen müzeleriyle ülke çapında büyük ilgi görüyor. Yazıma ilk olarak ETİ Arkeoloji müzesi ile başlamak isterim.
ETİ Arkeoloji Müzesi
Eskişehir’de Arkeoloji müzesi ilk olarak 1945 yılında kurulmuştur. 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ETİ şirketler grubunun yapmış olduğu bir protokolle müze inşaatı ETİ şirketler grubu tarafından üstlenilmiştir. Buna ek olarak, Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşır. 2011 yılında ziyarete açılan müzede Neolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yaklaşık 2000 eser sergilenmektedir.
Odunpazarı Modern Müze (OMM)
2019 yılında dünyaca ünlü mimarlık ofisi Kengo Kuma & Associates tarafından tasarlanan Odunpazarı Modern Müze sadece Eskişehir’de değil tüm ülkede büyük bir ilgi topluyor. Yaklaşık 4500 m alanı bulunan Odunpazarı Modern Müze’de sergi alanları, etkinlik alanları, kafe ve atölyeler yer alıyor. Özellikle, dünyaca ünlü Japon Bambu ustası Tanabe Chikuunsai'nin Odunpazarı Modern Müze için özel olarak tasarladığı enstalasyon çalışması ziyaretçiler tarafından büyük ilgi topluyor.
Cumhuriyet Tarihi Müzesi
1994 yılında Anadolu Üniversitesi’nin destekleri ile hizmete açılan müzede Cumhuriyetin ilk yıllarından yaklaşık 130 fotoğraf, Atatürk’ün çeşitli yıllara ait 51 portresi, Eskişehir yöresine ait çok sayıda etnografik eser ve cumhuriyetimizin farklı dönemlerinden birçok eser sergileniyor.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Dünya çapında bir üne sahip olan Madame Tussauds Müzesi’nin ülkemizdeki ilk örneklerinden birisi olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesinde yerli ve yabancı 200 kişinin balmumundan yapılan heykelleri yer almaktadır. 5 salondan ve farklı dönemlerden oluşan müze özellikle son yıllarda ülkemizden büyük bir ziyaretçi potansiyeline sahiptir.
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
2007 yılında açılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Türkiye’nin ilk cam müzesi olma özelliğini taşıyor. Çağdaş cam sanatları müzesinde ziyaretçiler, yaklaşık 70 sanatçının eserleri eşliğinde, Cam’ın sanatla bir araya gelmesini görme imkânı buluyor.
Eskişehir Hava/Havacılık Müzesi
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsünün karşısında yaklaşık 39.000m alanda yer alan müzede restorasyonu yapılan eski uçaklar yer alırken müzenin kapalı bölümünde ise pilot giysileri, maket uçaklar ve uçak motorları sergilenmektedir.
Yukarıda bahsetmiş olduğum müzelere ek olarak, Eskişehir Kurtuluş Müzesi, Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi, Tülomsaş Müzesi/Devrim Arabası, Eskişehirspor Müzesi, ESOGÜ Zooloji Müzesi, Kent Belleği Müzesi, TCDD Eskişehir Müzesi ve Eğitim Karikatürleri Müzesi ziyarete açık diğer müzeler olarak ön plana çıkıyor. Bu bilgiler ışığında, Eskişehir’in birçok konu ve dalda müzeler bakımından oldukça zengin ve ilgi çekici bir il olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.
Seyir defterinin yeni bölümlerinde görüşmek dileğiyle…
İletişim:
E-mail: [email protected]
Twitter: YigitMumcu