Cihan Yıldırım yazdı...
Bu yazıyı başka şehirlerde okuyacaklar için önce kısa bir giriş yapalım. Eskişehir’de ‘kullanma suyu’ yüklemek için ATM benzeri makinelere gidiyoruz. Kentin çeşitli noktalarında bulunan makinelerden karta su yüklüyoruz.
Kartı da evde/apartmanda bulunan ‘saate’ okutuyoruz. Yüklenen para miktarı kadar suyu kullanıyoruz. Kredi biterken saat, önce AZ, sonra AL yazıyor. Saat bozulmazsa gece vakti su kesilmiyor. Ekstra kredi devreye giriyor, su yüklenince oradan borcunuz düşülüyor.
Yazarken yoruldum!
Bu işlemi yaparken de yoruluyoruz. Bu durum, yıllardır eleştiri konusu yapıldı. Haklı olarak…
Bu çağda… Bu devirde… 21’nci yüzyılda diye başlayan cümlelerle su yükleme sistemi eleştirildi. Zaman zaman su yükleme ATM’leri de sorun çıkardı. Geçtiğimiz günlerde yazılım kaynaklı büyük çapta sorun yaşandı.
Eleştiriler yine zirveye çıktı…
Herkesin talebi ortak; internet üzerinden su yüklemek!
Cep telefonuna ‘kontör’ yükler gibi oturduğumuz yerden su yüklemek istiyoruz.
Son yerel seçimin en önemli gündemlerinden biriydi. Hatta muhalefetin karşılık bulan vaatlerinden biriydi…
Gündemdeki yerini koruyor. Sadece muhalefet isteği değil, çevremden ve sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla hemen herkesin talebi haline geldi. Özellikle ‘gençler’ bu konuda daha istekli görünüyor ve daha acımasız eleştiri yapıyor.
Toplumun önemli bir bölümünde bu istek oluşmuş durumda…
Bu mesele gündemimizde… Öte yandan doğru zeminde tartışılmıyor gibi… Bu yazıyı birazda bu yüzden yazmak istedim. Eskişehir’in internet üzerinden su yüklemesi ‘teknik’ olarak tartışılmalı.
Ben biraz baktım… Üç beş kişiyi dinledim. Bu iş, göründüğü kadar ‘kolay’ değil gibi… İşin içinde internet olunca ‘kolay’ olduğu sanılıyor.
Çeşitli aşamaları var. Elbette ilk sorun maddi kaynak! Sistemi tamamen değiştirmeniz gerekiyor. Ya mevcut saatlere çip gibi bir şey takılacak ya da belki yeni bir yazılım yüklenecek. Belki yeni bir ‘saat’ almak gerekecek.
Bu masrafı Belediye ya da ESKİ üstlenebilir mi? Yoksa bunu aboneden almak durumunda mı? Bu konuda yasal bir zorunluluk var mı?
Sistemi çalışması internetin ‘çekmesi’ gerekir diyenler var. Oysa bazı yerlerde ‘saatler’ ev/apartmanların en altında… Bu sorun olabilir mi?
Yine internet yüklemesi yaşlılar için sıkıntı olabilir mi?
Sistem değişikliği maliyeti aboneden alınırsa insanlar ne der? Peki, bu durum ‘tercihe’ bırakılabilir mi? İsteyen mevcut düzende devam etsin, isteyene internet üzerinden yükleme imkanı sağlayan yeni sistem…
Bu meseleyi ‘siyasi’ zeminden çıkarıp konuşmalıyız. Konu sadece belediye meclisinde ya da ESKİ Genel Kurulu’nda konuşulmamalı. İlgili oda ve uzman kişiler görüş belirtmeli.
Belki o zaman daha sağlıklı bir karar alma süreci oluşur.