Turizm konusunda sık yazmaya başladım. Turisti Eskişehir’de birkaç gün nasıl tutarız? Ciddi potansiyeli olan kırsal ilçelere nasıl götürebiliriz?
Sonrasında yaz aylarında ve kışın kente nasıl turist çekeriz? Çünkü Eskişehir misafirlerini ilkbahar ve sonbaharda ağırlıyor.
Turizm meselesi şu an el yordamıyla ilerliyor gibi… Bu işi üstlenen kurum yok gibi… Bunu dert edinen kurum yok. Belediye, Bakanlığın taşra teşkilatı, üniversiteler, odalar…
Pek kimsenin gündeminde yok gibi… Ara ara elbette çalışma, açıklama oluyor ama hep gündeminde tutan yok. Vali Hüseyin Aksoy, ilgili tüm taraflarla kapsamlı bir toplantı yapmıştı. Sonucunu merakla bekliyoruz…
Göç Kenti olan Eskişehir, gastronomisiyle de öne çıkmaya hazır. Zengin mutfak kültürüyle… İşin bu kısmına hiç bakamadık…
Çünkü biz henüz Osmanlı’nın ilk fethettiği kaleyi, Friglerin en görkemli anıtı Yazılıkaya’yı, Türk yapımı ilk otomobil olan
Devrim’i, UNESCO Dünya Mirası’na dahil edilen Sivrihisar Ulu Cami’yi tanıtmakla meşgulüz!
Turizm olunca yine heyecan yaptım ve konu dağıldı.
OMM’nin beşinci yılı kutlandı. Oradan hareketle Müze Turizmi’ni yazmak istedim.
7 Eylül 2019’da Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’nın kurucusu olduğu Odunpazarı Modern Müze (OMM) açıldı. OMM, Eskişehir’in dünya kültür sanat çevrelerinde kısa sürede tanınmasını sağladı.
Şu an Eskişehir ve müze denince akla OMM geliyor… Kent için çok önemli bir hizmet… Hazır OMM bu kadar dikkat çekmişken diğer müzeleri de tanıtalım.
Hatta sadece müzeleri gezmek için gelsin insanlar…
Eskişehir, ciddi içeriği olan müze zengini bir kent…
Kendimce bir rota bile belirledim. Elbette uzmanlar daha kapsamlı bir liste yapabilir.
Elbette gezmeye ETİ Arkeoloji Müzesi‘nden başlamalı… Ardından Kurtuluş Müzesi…
Odunpazarı Modern Müze’yi (OMM) söyledik zaten… Aynı bölgede Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi…
Eskişehir’e gelip de Lületaşı Müzesi’ni gezmeden gitmek olmaz.
Eskişehir, Devrim’i üreten kent… TÜRASAŞ Devrim Otomobili Müzesi mutlaka listede yer almalı.
Sivrihisar’a hem Ulu Cami için hem de M.S.Ö. Air & Space Museum için gidilmeli. Hava Müzesi’ndeki araçların hikayesi herkesin dikkatini çekecektir.
Son adı; Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı oldu… Bir nevi müze gibi… Eskişehir’in geçmişinde havacılık önemli yer tutuyor. Bu parkı da mutlaka göstermeliyiz… Özellikle havacılık tutkunlarına…
Tüm demiryollarının kesiştiği yer alan kentimizde TCDD Eskişehir Müzesi’de görülmeli. Gar yanındaki müzenin binası bile yaklaşık 100 yaşında…
Daha çok müzemiz var. Eskişehir’e müze turları yakışır…