Eskiden sağlık ocakları vardı… Sonradan aile hekimliği oldu… Aile sağlığı merkezlerimiz var artık… Zaman zaman gündeme geliyorlar… Çoğu zaman yoğun mesai yüzünden gündemdeler.
Günde baktıkları hasta sayısı… Avrupa’nın çok ötesinde… Bu sayıyı azaltmak hedefti ancak henüz istenen rakama ulaşılamadı. Son günlerde yine gündemde aile hekimleri…
Gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak isteyen devlet, çare arıyor. Bunu da aile hekimleri üzerinden yapmak istiyor. Ve bana kalırsa yanlış bir yöntemle yapıyor. Kamuoyunu bilgilendirmeden, bu yönde bilinç oluşturmadan yapıyor.
Aile hekimlerine ‘antibiyotik yazma’ diyor! Yani yaz ama o kadar yazma. Aksi halde gelirin azalır, diyor. Kime yazacak, kime yazmayacak… İşler o kadar karmaşık bir hal aldı ki… Kaosun eşiğindeyiz.
Oysa antibiyotik iyi bir şey değil!
Dünyada zirvede olan ülkeler arasındayız. Çoluk çocuk yaşlı genç hepimiz antibiyotik kullanıyoruz. Hatta şuursuz bir şekilde kullanıyoruz. Lazım mı değil mi? Başka bir şekilde atlatmak mümkün mü?
Kimsenin umurunda değil!
Hocam bana antibiyotik yazar mısın? Hekim odasına böyle giren hastalar var…
Bunu diyen 10 kişi var, şimdi yeni sistem birine antibiyotik yazacaksın diyor.
Ankara’da masa başında hazırlanmış bir genelge gibi…
Aile hekiminin yazmadığı antibiyotiği almak için hastanelere gidecek insanlar. Bu sefer orada yoğunluk... Bu konuda bilinçli olmadan bu sorunu çözemeyiz. Öyle aile hekimine ‘yazmayacaksın’ demekle bu işler olmaz.
Aile hekimliği de garip bir hal aldı…
Avrupa’da olduğu haliyle aile hekimliği yok ülkemizde… O sistemi kuramadık. Aslında güzel bir sistem. Ama dediğim gibi onu başaramadık. Sağlık ocağı sistemiyle ortaya karışık bir aile hakimliği bizimkisi…
Aslında biraz Türk tipi…
Aile Ocağı Sistemi!
Eskiye dönemiyoruz… Yeniyi tam kuramıyoruz. Ortada bi yerde kaldık. Sağlık ocağı sisteminde de 10 hekim vardı, sekizi pek çalışmıyordu gibi… O sistemin de kendine özgü sorunları vardı. Neyse…
Bir de şu pilot uygulama meselesi var. Eskişehir hemen her konuda pilot il olur. Bu yanlıştan vazgeçilmeli artık. Tüm yeni sistemler, projeler Eskişehir’de deneniyor.
Eskişehir toplum yapısı, araç gereç, insan kaynağı ve fiziki mekanlarıyla tüm projelere kısa sürede adapte oluyor. Başarıyoruz… Ama tüm kentler bizim gibi değil.
Pilot il Bilecik olmalı, Muş olmalı, Karabük olmalı… O zaman sistemi tam olarak test etmiş oluruz.
Aile hekimlerini ve halkı zor günler bekliyor. Başta antibiyotik yazımı olmak üzere sıkıntılı günler yaşayacak gibiyiz. Devlet, halkın sağlığını düşündüğü kadar aile hekimlerinin de sağlığını düşünmeli.
Aile Ocağı Sistemi!
İrem Aşcı
Yorumlar