Eskişehir’in tarihi şahsiyetleri var. Yunus Emre, Nasrettin Hoca gibi… Seyyid Battal Gazi, Şeyh Sücaeddini Veli gibi… Yakın tarihte önemli isimler var… Hasan Polatkan gibi…
Sadece Eskişehir için değil ülkemiz için kıymetli bir isim de Behiç Erkin…
“Demir yollarının babası” olarak biliniyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) kurucusu Behiç Erkin…
Behiç Bey, Mustafa Kemal’in en yakın ve en eski mesai arkadaşlarındandı…
Mezarı, Enveriye İstasyonu’nun hemen yanında… Behiç Erkin, 11 Kasım 1961’de İstanbul'da hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine ilk genel müdürlük görevini aldığı, İzmir-İstanbul-Ankara hatlarının birleştiği Enveriye İstasyonu yakınına defnedildi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, bu kahramanı yeniden hatırlattı bizlere… İsmini tesislere verdi… Ölüm yıldönümünde mesajla andı. Sonra bazı sivil toplum kuruluşları da Behiç Bey’i anmaya başladı.
Kitap yazıldı, sinema filmi çekileceğini duymuştum.
Behiç Bey için “Schindler'in Listesi” deniyor… Oradaki hikayeyi birebir yaşamıştır Behiç Bey… Ve çok yönlü biridir…
Örnektir, vatanseverdir…
Atatürk’ün 10 Yıl. Marşı’nı Behiç Bey için ‘değiştirttiği’ bile rivayet ediliyor. Neden? Marşın ilgili kısmının Behiç Erkin’in yaptıklarını iyi anlatamadığı gerekçesiyle…
Böyle bir isim karşımızda…
Demiryol Meslek Okulu Mezunları Derneği Eskişehir Şubesi mezarı başında anma töreni yaptı.
Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği de anmıştı.
İki üç yıl anıldı yanlış hatırlamıyorsam… 11 Kasım 2024’te ise kimse yoktu mezarı başında… Olmuşsa da haberimiz olmadı. Şöyle bir tarama yaptım, internette de bir şey bulamadım.
Kahraman geçen yıl unutulmuş!
Her sene daha büyük, daha anlamlı etkinliklerle anılmasını beklediğimiz Behiç Bey, hiç anılmadı.
Behiç Bey…
Türkler demiryollarının D’sini bilmezken, öğrendikleri ile daha 1912 yılında Demiryollarının Askerlik Açısından Tarihi, Kullanım ve Teşkilatı adında kitabını yayınladı.
Behiç Bey, kurmay yüzbaşı iken 1904 yılından 1910 yılına kadar yabancılar tarafından işletilen demiryollarının çeşitli bölgelerinde muhafız kuvvetleri müfettişliğini yaptı. Kendini geliştir bir isim...
Çanakkale Savaşı’nda cephe gerisi sevkiyatı kusursuz planladı ve bu sebeple savaşın kazanılmasını sağladı. Savaş sonrası Almanlar’ın en üst mertebe olan 1. Derece Demir Haç Madalyası’nı Atatürk ile birlikte alabilmiş tek kişiydi.
Behiç Bey, Çanakkale kahramanıydı…
1918’de Azerbaycan’ın ilk düzenli ordusunu kurmakla görevlendirildi.
Behiç Bey, Kurtuluş Savaşı boyunca derme çatma trenlerle cepheye asker, cephane, malzeme nakletti, gerektiğinde ray ve vagonlardan çelik söktürüp kılıç yaptırdı.
Böylece, 1919’da başlayan mücadelenin de baş kahramanlarından biri demiryolları oldu.
Behiç Bey, Demiryolları Genel Müdürlüğünden Bayındırlık Bakanlığına, Askerliğinden Büyükelçiliğine kadar yaptığı tüm görevlerde, Cumhuriyetin kuruluşuna, Türk Milleti ve Kültürünün yeniden inşasına büyük hizmetler yaptı.
Sinema fikrinin bir an önce hayata geçmesini umuyorum. Ve Behiç Bey’in 11 Kasım 2025’te unutulmaması dileğiyle…