Eskişehir’in öne çıkan pek çok özelliği var. Zaman zaman sizlerle bunu paylaşıyorum. Eğitim kenti, sanayi kenti, sıcak sular kenti, Avrupa kenti, futbol kenti, Cumhuriyet kenti, öğrenci kenti, turizm kenti…
Bu arada Eskişehir’in sanat kenti yönünü unutmamalıyız. Evet, Eskişehir aynı zamanda bir sanat kenti… Daha öncesi de olabilir ama Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in akademi ve belediye başkanlığı yıllarında sanatın kentimizde gündemde olduğunu, sanatçıya değer verildiğini ifade etmeliyiz.
Sanat, Yılmaz Hoca döneminde bu topraklara kök saldı… Kimi zaman eleştirilse de Yılmaz Hoca, vazgeçmedi. Tiyatro, senfoni, heykeller, galeriler, müzeler, sergiler…
Sadece kendi yaptıkları değil, ön ayak olduğu onlarca girişim var. En önemlisi OMM’dir bana göre… Odunpazarı Modern Müze… Eskişehir’i bu anlamda dünyaya açmıştır.
Ve son olarak Sanat Sokağı… Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. Tam adıyla Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi… 9 Kasım’da güzel bir törenle açıldı.
Eskişehir’in, Odunpazarı’nın tarihi dokusuna sanatsal bir dokunuş… Tarihi bölge, örneklerine Avrupa’da rastlanılan küçük bir kültür sanat merkezine dönüştü.
Eskişehir’in kültür sanat şehri olarak anılmasını sağlayan Yılmaz Hoca hayalindeki bir projeyi daha hayata geçirmiş oldu.
Prof. Dr. Büyükerşen, açılışta yaptığı konuşmada “Zamanımızın ve imkanlarımızın yettiğince, demokrasimizin el verdiğince yapabildiğimiz, yaratabildiğimiz bu yenilikleri, güzellikleri sizler çocuklarınızla, torunlarınızla, yeni kuşakların eserleri olarak görmeye devam edeceksiniz” dedi.
Yılmaz  Hoca “Yenilik yenilikleri doğuracak. Türkiye, Mustafa Kemal Atatürk’ün özlediği bir ülke olarak yüzüncü yıldan sonra ikinci yüzyılında yeniden dünyanın saygın ülkesi olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Çünkü bütün vatandaşlarıma inanıyorum, yetişen genç kuşaklara inanıyorum. Türkiye’de demokrasi için hak hukuk, hürriyet için uğraşan herkese inanıyorum, herkesin yanındayım” diye devam etti konuşmasına…
Sanat Sokağı’nda ülkemizdeki ilk çağdaş seramik eserlerden oluşan Uluslararası Çağdaş Seramik Sanatları Müzesi yer alıyor.
Karikatürler İle Yılmaz Hoca, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e Özel Hediyeler Galerisi, Genco Erkal Sahnesi ve yine şehir tiyatrolarımıza bağlı Kukla Tiyatrosu yer alıyor.
Çeşitli atölyelerde yer alıyor…
Aura Dans Atölyesi, Kaan Çil Glass Master, Kuda Sanat ve Tasarım Atölyesi, Camzade, Bora Uluyol Minyatür Sanat Evi ile Mutfak Sanatları Cafe bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin ipek dokumacılığına verdiği önem malum… Bu nedenle Sanat Sokağı’nda Midas İpek Evi’de var.
Sanat Sokağı’nda sanatçıların yarım gün veya tam gün kiralayabilecekleri, sanat üretimi ve sanatçı yetiştirmeyi, sanatı her kesimle tanıştırmayı amaçlayan sanatçı atölyeleri de yer alıyor.
Diğer yandan Sanat Sokağı’nın devamında yer alan Avlu Eskişehir Sanat Kompleksi içerisinde Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi, Ergün Başar Portre Galerisi, Sibel-Cemal Sevim Takı ve Seramik Evi, Avlu Sanat Performans Merkezi, Model Uçak Atölyesi, Pon Art Akademi Sanat Malzemeleri ile Haffelump Cafe, Azbar Dünya Lezzetleri ve Avlu Hediyelik Eşya Mağazası bulunuyor.
Sanat Sokağı, Sanat Kenti Eskişehir’e çok yakıştı.