Eskişehir öğrenci kenti… Eskişehir üniversite kenti… Üç devlet üniversitesine sahip kentimiz, ciddi başarılara imza atıyor.

Akademi söz konusu genellikle daha acımasız oluruz. Eleştirinin dozu kaçar. 2018’de kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni 100 yıllık Avrupa’daki bir üniversiteyle kıyaslarız. Yine 1993 doğumlu ve aldığı ödenek belli olan Eskişehir

Osmangazi Üniversitesi’ni ABD’de müthiş kaynağı olan üniversiteyle kıyaslarız.

Hangi üniversite araştırma hangisi? Hangisinin sosyal yönü kuvvetli? Hangisi vakıf, hangisi devlet?

Yani bir kıyaslama yaparken neyle neyle kıyaslıyoruz? Bunu çok iyi bilmemiz lazım.

Zaman zaman açıklanır… Dünyanın en iyi 100 üniversitesi, 500 üniversitesi… Bizden hiç üniversite olmaz ya da ilk 500’te birkaç tanecik!

Kuşkusuz bu tabloya böyle bakılamaz!

Bizdeki varsa eksiklik nelerdir, onları neyi iyi yaptı, yapıyor? Bizim zayıf yönlerimiz neler? Bu başka bir yazının konusu olsun…

Biz bugün başlıktan da anlaşılacağı üzere iyi şeylerden bahsedelim…

ESOGÜ’lü 17 bilim insanı Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde yer aldı. Yüzde 2’lik dilime giren isimlerin sıralandığı 2023 verilerini içeren son liste bilimsel, teknik ve tıbbi yayınlarda uzmanlaşmış Hollanda merkezli yayıncılık şirketi ELSEVIER tarafından yayımlandı.

Dünya genelinde bilim insanlarının bilimsel üretkenliklerine ve çalışmalarının kalitesine göre sıralandığı liste “Kariyer Boyu

Etki” ve “Yıllık Etki” olmak üzere iki kategoride hazırlandı.

Aynı günlerde bir güzel haber daha aldık.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Görenek, Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde yer aldı.

Eskişehir’i ve ESOGÜ’yü uluslararası pek çok alanda temsil eden Bülent Hoca, bilimsel yayınlarına aldığı atıflarla da Türkiye’deki 12 bin akademisyen arasında üçüncü oldu.

Prof. Dr. Bülent Görenek, bilimsel yayınlarına aldığı atıflarla Tıp ve Sağlık Bilimleri kategorisinde ülkemizdeki 11 bin 479 akademisyen arasında üçüncü oldu.

Ayrıca tüm kategoriler değerlendirildiğinde ülkemizdeki 79 bin 953 akademisyen içinde 35'nci oldu. Bülent Hoca önemli gelişmeyi ‘mutluyum’ diyerek duyurdu.

Hoca’nın başarısı medyada büyük yankı uyandırdı. Hoca’yı tanıyan yüzlerce kişi kendisini tebrik etti. Hastaları ve öğrencileri de kendisini tebrik edenler arasındaydı.

Hepimizi gururlandıran Bülent Hoca, yurtdışında çok sayıda etkinliğe konuşmacı olarak katılıyor. Avrupa Kardiyoloji Derneği Akut Kardiyovasküler Hastalıklar Birliği (ACVC) Akut Ritim Bozuklukları Görev Grubu Üyesi olan Hoca, aynı zamanda Kardiyovasküler Akademi Derneği (KVAK) Başkan Yardımcısı…

Prof. Dr. Bülent Görenek Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği de yapıyor.

AÜ ve ESTÜ’nün de başarı trendi yükseliyor. Hem akademik olarak hem de öğrenci tercihleri açısından gayet iyi durumdayız. AÜ’nün yeri zaten tartışılmaz… Öte yandan  ESGOÜ ve ESTÜ’de kısa zamanda çok yol aldı.