Son yıllarda Eskişehir ile ilgili çok güzel kitaplara rastlıyorum! Kitap okumayı, kitaplarla zaman geçirmeyi severim. Buna rağmen Eskişehir ile ilgili kitaplar için ‘rastlıyorum’ dedim.
Çünkü bu tür kitapları bir arada bulacağımız bir ‘kitaplık’ yok. Sanal ya da fiziki olarak böyle bir çalışma yok. Oysa şehrimizi her yönüyle anlatan güzel çalışmalar var. Ve sayıları her geçen gün artıyor.
Bu çalışmalar kişisel olabildiği gibi kurumsal da olabiliyor.
Örneğin belediyelerin bu konuda örnek işleri var. Tepebaşı Belediyesi’nin uzmanlarla yaptığı kitaplar… Biri Prof. Dr. Kemal Yakut ile yapıldı… Tepebaşı bu konuda hayli verimli…
Eskişehir: Kökleri Derinde Yepyeni Bir Şehir… Çok iyi bir çalışma…
Yine Odunpazarı Belediyesi… Ataol Behramoğlu Kitaplığı gibi harika bir işe imza attı. Tam olarak buna benzer bir şey istiyorum.
Eskişehir Kitaplığı…
İçinde Eskişehir ile ilgili yazılmış eserlere ulaşmak güzel olurdu. Tarih, spor, sanat, medya… Belki gazete ve dergiler…
Hepsinin bir arada olduğu, türlerine göre sınıflandırılmış bir çalışma… Güzel olmaz mıydı?
Eczacılık Odası, Yücel Yenilmez döneminde Eskişehir Eczacılık Tarihi’ni bastı…
Cemalettin N. Taşcı’ya ait “Yılmaz Büyükerşen: Zamanı Durduran Saat” kitabı...
Avukat Ahmet Vural’ın “Kendim Olabilmek” kitabı…
Özgür Topyıldız’ın “Anadolu Yıldızı Eskişehirspor” çalışması…
Eskişehir Sanayi Odası, Başkan Savaş Özaydemir döneminde “Kendini Var Etmek... Bir Sanayileşme Mucizesi” kitabı hazırladı.
Ticaret Odası yayını olan “Eski Bir Şehrin Hikâyesi” kitabı…
Prof. Dr. Kemal Yakut’un “Modern Eskişehir'in Doğuşu” isimli eseri…
Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü döneminde hazırlanan “Kurtuluş ve Aydınlanma: Arşiv Belgeleriyle Eskişehir” isimli çalışma…
Örnekleri çoğaltmak mümkün…
Yüzlerce eser sayılabilir… Ama hepsi bi yerde, dağınık halde… Eskişehir Kitaplığı hazır aslında… Sadece bir araya gelmeyi bekliyor.