Eskişehir’in havacılık hikayesi 100 yıla yakın geçmişi var. Devlet ve özel sektör eliyle yapılan yatırımlar bugün çok ciddi bir noktaya ulaştı. Bugün göğsümüzü gere gere Eskişehir Havacılık Kenti diyebiliriz.
Üstelik her yönüyle Havacılık Kenti…
Askeri üssü… TEI… THK İnönü Havacılık Merkezi… Sivrihisar Havacılık Merkezi…
Akademi boyutumuzda var.
Yıllar önce Anadolu Üniversitesi’nde başlayan havacılık hikayemiz ESTÜ ve Osmangazi’deki ilgili bölümlerle devam ediyor. Anadolu Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi 23 Haziran 2012’de kuruldu.
AÜ’den mezun olan binlirce kişi bugün havacılığa hizmet ediyor. Sektörün her aşamasında yüzlerce ‘Eskişehirli’ var. Yine THK İnönü’den yolu geçen sivil havacılık tuttunları… Binlerce kişi…
Hava Harp Okulu, 1 Ekim 1951 günü Eskişehir'de eğitim ve öğretime başladı.
Hava İkmal olarak bilinen fabrikamızda yüzlerce personel inanılmaz işler yapıyor.
Tarihler 2 Şubat 2014’ü gösterdiğinde Sivrihisar Havacılık Merkezi’ne ilk uçak indi. Geride kalan 10 yıl içinde çok yol kat etti. Senede 10-12 etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Binlerce kişinin katıldığı… Yine uluslararası etkinlikler Sivrihisar’da yapılıyor.
Ve ardından özel sektör… Bu kadar ‘know how’ olunca doğal olarak özel sektör girişimciliği geldi. Alp Havacılık ile başlayan girişimcilik başka firmalarla devam etti. Sadece Eskişehir’in değil Türkiye’nin gurur duyduğu firmalar ortaya çıktı.
Havacılık hikayemizin önemli duruklarından biri olan Alp Havacılık Helikopter İş Merkezi, 2017’de faaliyete geçti…
TEI, havacılık motorlarında Türkiye’nin lideri… Son yıllarda yerli milli üretimleriyle dikat çekiyor.
Kabaca anlattığım bu hikaye, Eskişehir’in havacılık hikayesi…
Eskişehir, üç devlet üniversitesine sahip… Yeni bir üniversite kurulacaksa mutlaka iddialı olduğumiz bir alanda olmalı. Havacılık, demiryolu gibi…
Havacılık Üniversitesi’nin kente çok yakışacağını düşünüyorum.
Eskişehir’e Havacılık Üniversitesi yakışır
Ahmet Yıldırım
Yorumlar