Eskişehir öğrenci kenti… Bu tanımı nasıl aldık, bunun için neler yaptık bilmiyorum.
Başka şehirlerde ne yok, bizde ne var? Elbette çok etken var. Nasıl oldu, neden oldu tam bilmiyorum ama bi şekilde öğrencinin en mutlu olduğu kent olduk.
Eskişehir, bu özelliğini göçlere borçlu…
1800’lü yılların ortasında başlayıp 1990’lara kadar süren göçler sayesinde kentimiz kimseyi ‘yabancı’ görmedi. Herkesi buyur etti, hoşgördü, bağrına bastı.
Moda tabirle kimseyi ötekileştirmedi. Kimseyi değişime zorlamadı, bi dayatma olmadı.
Herkes kendi olabildi, kendi kalabildi. Büyük sanayi yatırımları için kente gelen ‘yabancıları’ da unutmamak lazım…
Sadece öğrenci değil elbette ama bugün konumuz ESTÜ olunca yazı bu noktaya kaydı… Yoksa her yaştan herkesin yaşamaktan mutlu olduğu bir şehir, Eskişehir…
Öğrenci kenti Eskişehir’in üniversite kenti olması da isteniyor. Malum ikisi ayrı şey! Zaman zaman dile getirilir ama somut adım atılmadı.
1958 yılında EİTİA ile başlayıp Anadolu Üniversitesi ile devam eden yolculuğumuz var.
2018 yılında Eskişehir Teknik Üniversitesi kuruldu… 18 Mayıs 2018…
AÜ’den ayrılarak kuruldu. O dönem tartışmaları da beraberinde getirmişti. Böyle üniversite kurulmaz denmişti. Aslında pek çok üniversitenin ‘böyle’ kurulduğu ortaya çıkmıştı!
1993 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin temelleri de böyle atıldı. Yine Afyon, Kütahya ve Bilecik’teki üniversiteler…
Son olarak ESTÜ…
Henüz altı yıl oldu… Çok yeni, çok genç, yolun çok başında…
Sonraki yıllarda fark atacağını, ülkemizde saygın bir yere geleceğini, ilk sıralarda tercih edileceğini düşünüyorum. Tıpkı ESOGÜ gibi…
ESOGÜ bugün öğrenci sayısı bakımından AÜ’yü geride bıraktı.
ESTÜ’nün beş fakültesi, üç meslek yüksekokulu, üç enstitüsü ve altı merkezi var. Toplam 15 bin 601 öğrencisi, 725 akademik personeli var.
Geleceği parlak olan ESTÜ’ye başarılar dilerim.