Özlem aydemir yazdı...

Flört şiddeti, genç ya da yetişkin çoğu kadın için kafa karıştıran ve baş edilmesi zor olan bir deneyim. Bu nedenle, şiddetin uyarı sinyallerini tanımak ve şiddetin ipuçlarını yakalamak önem taşımaktadır.

Bir partnerin yakın ilişki içinde diğeri üzerinde güç elde etmek ve onu kontrol etmek için sergilediği bir davranış biçimine flört şiddeti denir. Yakın ilişkide partner; kişinin erkek arkadaşı, kız arkadaşı, eşi veya sevgilisidir. Şiddet uygulayan partner diğeri üzerinde egemenlik kurmayı, onu kontrol etmeyi, gücünü göstermeyi hedefler.

Yakın ilişkide şiddet, farklı taciz şekilleriyle gerçekleşmektedir. Fiziksel taciz, partnerlerden birinin diğerinin bedenine kasıtlı olarak zarar vermesidir. Vurmak, tokat atmak, eşya fırlatmak, itmek,  tekmelemek vs. fiziksel şiddet örnekleridir.

Psikolojik şiddet, partnerinizin sizde korku uyandıracak, sizin kendinize olan güveninizi ve saygınız zedeleyecek biçimde konuşması ve davranmasıdır. İsim takmak, bağırmak, iftira, hakaret ya da küfür etmek, başkalarının önünde küçük düşürmek, tehdit etmek, koruma altına alma bahanesiyle yönlendirmek psikolojik şiddet örnekleridir. Taciz eden kişi partnerine ne yapacağını ne giyeceğini, nereye gidip gitmeyeceğini söyleyerek kontrol etmeye çalışabilir.

Finansal taciz, kişinin partnerini kendine bağımlı hale getirmek için, partnerinin paraya ulaşmasını kısıtlaması veya engellemesidir. Buna örnek, kişinin partnerinin çalışıp kendi parasını kazanmasını engellemesi olabilir. Bir başka örnek de kişinin partnerinin parasını veya kredi kartını alıp geri vermemesidir.

Diğer taciz türü de ısrarlı takip ile diğerine rahatsızlık vermek ve zorlamaktır. Israrlı takip, o kişiyi casus gibi gözetlemek, onu sürekli takip ederek gittiği her yerde karşısına çıkmak veya gitmesi söylense de uzaklaşmamaktır. Ayrıca ısrarlı takibe, sürekli taciz içeren, istenmeyen e-posta, yazılı mesaj veya sosyal medya paylaşımı yapmak da dahildir.

Cinsel taciz, kişinin partnerini, rızası olmasa da cinsel aktivite veya cinsel davranışlarda bulunmaya zorlamasıdır. Romantik ilişkide olmak, o kişiyle birlikte olmak zorunda olmanız veya rahat hissetmediğiniz, aşağılayıcı olduğunu düşündüğünüz cinsel eylemler yapmanız gerektiği anlamına gelmez.

Eğer siz veya bir başkası içinde bulunduğu ilişkide tacize uğruyorsa, bunun tacize uğrayan kişinin suçu olmadığını bilmek ve yardım istemek çok önemlidir. Yardım almak için okuldaki rehberlik danışmanıyla, bir uzmanla veya güvenilir bir yetişkinle görüşebilirsiniz.

Unutmayın, şiddet sevgi değildir. Sizi gerçekten seven biri size fiziksel olarak zarar vermeye, kontrol etmeye, yapmak istemediğiniz bir şeyi zorla yaptırmaya çalışmaz.

Sevgi dolu ve sağlıklı bir ilişki, rıza göstermek, saygı duymak ve bir birey olarak size itibar edilmesi demektir.