Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından kentsel dönüşüm yeniden gündemde… Biz unutsak da deprem kendini unutturmuyor! Son olarak İstanbul’da hepimizin yüreğini ağzına getiren deprem…
Ve bir kez daha kentlerin depreme hazırlıklı olup olmadığı gündem oldu. Aslında sadece depreme değil genel olarak afetlere hazırlıklı olunması gerekir. Yangın, sel, kuraklık gibi afetlere de hazırlık yapmalıyız.
Kentleri ve kendimizi bu tür afetlere karşı da bilinçli ve dirençli hale getirmeliyiz. ESTÜ’den Doç. Dr. Muammer Tün, bu konuda farkındalık yaratmaya çalışan bir isim…
Eskişehir deprem konusunda riskli iller arasında. Zemini, yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlığı nedeniyle Eskişehir’in çok ciddi ve organize bir şekilde olası depreme hazırlık yapması gerekir.
Depreme hazırlık denince akla ilk gelen doğal olarak mevcut yapı stoğu…
Riskli olanların tespit edilip kentsel dönüşümün buralardan başlaması gerekir. İMO Eskişehir Şubesi bu konuda üç belediyeyle işbirliği yaparak kıymetli bir çalışmaya imza attı. Eskişehir’de 52 mahallede toplam 51 bin 801 yapı ekipler tarafından incelendi.
Bu noktada yanlış anlaşılan bir şey var.
Hükümet yetkilisi bazı isimler, yerel yönetimlere yükleniyor… Kentsel dönüşümde işte şu kadar yılda hiçbir şey yapılmadı gibi… Haksız değiller… Son derece yerinde bir eleştiri… Sadece Eskişehir’de değil, ülkemin hiçbir kentinde ciddi bir hazırlık yapılmadı, yapılmıyor!
İstanbul’da da böyle bir hazırlık yok, Erzincan’da da yok….
En başta dönüşüm işinin kolay olmadığını hepimizin bilmesi gerekiyor. Sonrasında bu işin asıl sorumlusunun ilgili bakanlıklar olduğunu bilmemiz gerekir. Yerel yönetim hangi partiden olursa olsun tek başına altından kalkacağı bir iş değil.
Öte yandan yine hükümete yakın bazı isimler kentsel dönüşüm konusunda TOKİ’nin yaptığı konutları örnek gösteriyor. TOKİ, Eskişehir’de 18 bine yakın konut üretti. Elbette kente çok katkısı oldu. Kiralardan sosyal yaşama kadar pek çok alanda faydası var.
Yeni çekim alanları oluştu, insanlar ev sahibi oldu. Sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşıyor.
Ama…
TOKİ’nin konutları depreme hazırlık konusunda yani kentsel dönüşüm mevzusunda ne kadar yer tutuyor? Tüm uzmanların dediği gibi burada önemli olan yeni yapılardan ziyade mevcut riskli yapı stoğunu eritmek…
Riskli yapıları yıkıp yerine yeni sağlam binalar yapmak… Nedir riskli yapı?
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, “1999 öncesi binalarında içinde özellikle altında dükkanı olan 7-8 katlı binalar daha riskli diye sınıflayabiliriz. Bu da deprem olmadan dönüştürmemiz gereken, yenilememiz gereken binalar” diyerek bir cümlede özetliyor.
Yine Kılıç’ın “Yeni imar alanları açmak yerine şehir merkezini dönüştürelim” önerisi de konuya doğru yerden baktığını gösteriyor.
Kentsel dönüşüme nereden başlayacağımızı iyi bilmeliyiz. Bu konuda uzman görüşlerine önem vermeliyiz. Tüm afetlere hazır bir Eskişehir için işbirliği yapmalıyız.