Sık sık yazılarımda maden ihaleleri, enerji yatırımları, tarımda gelinen nokta, çiftçinin yaşadığı sorunlar, su kaynaklarının son durumu, özelleştirilen meralar, düzensiz atık yönetimi, mevsimlik tarım işçilerinin insan hakları ihlaline dayalı yaşam koşullarını ele alıyorum.
Kısacası çevre konularında halkı bilinçlendirmeye ve yetkilileri de göreve davet ediyorum.
Eskişehir’de kaçak avcılık
Evet, yanlış okumadınız. Aklınıza bile gelmez ama Eskişehir’de kaçak avcılık mevzusu üzerine tanıdığım değerli avukatlar ile haftalardır araştırma yapıyoruz. Çalakalem yazılacak konu değil. Bundan dolayı çalışmalarımız biter bitmez siz değerli okuyuculara konuyu detaylıca aktaracağım.
İşin iç yüzü karışık, ilişkiler ağı mevcut. İspanya’dan Mihalıççık Ömerköy tarafına gelen bir grup av köşkünde kalıyor. Köşkteki personele göre ava değil otele kalmaya gelmişler.
At yalanı sevsinler inananı…
Bir diğer örnek; Eskişehir’e 9 adet Jeotermal Enerji Santrali yapılacak. 10 Haziran 2020 tarihinde “Eskişehir’e 9 adet JES sahası” başlıklı köşemde de bu konuyu ele aldım. İhalelerin 7 Nisan’da gerçekleştirileceği de raporda belirtiliyordu.
İhale sahaları ise;
Mahmudiye’de 4.501,05 hektar,
Alpu/Uyuzhamam’da 2.400 hektar,
Tepebaşı’nda 736,16 hektar,
Mihalıççık/Sazak’ta 4.999,99 hektar,
Sarıcakaya/Mayıslar’da 3.200,01 hektar,
Günyüzü’nde 2.400 hektar,
Mahmudiye/Doğanca, Balçıkhisar’da 3.079,66 hektar,
Sivrihisar/Yaverören’de 3.260,25 hektar,
Sivrihisar/Kaymaz’da 4.200 hektar olmak üzere toplam 28 bin 777.12 hektar tarım ve orman alanı JES sahası olarak ihale edilecek.
Gelelim asıl konuma; belli başlı konularda veryansın eden dernek ve Sivil Toplum Örgütleri konu kaçak avcılık ve JES olunca neden susuyor?
Evet, Alpu’da yapılmak istenen sözde termik santrali, Beylikova, Sivrihisar, Mihalıççık’taki –pek yeterli tepkiler olmasa da- maden ihaleleri, Kaymaz’ın siyanürlü atık havuzu gibi konularda gerekli basın açıklamaları verildi.
Dernekçilik nedir? Özellikle çevre alanında çalışan dernek veya STK iseniz çalışmalarınızı ve araştırmalarınızı iki kat fazla yapmalısınız. Sorumluluğu yüksektir, iyi analiz gerektirir.
Ama bu sadece belli konularda susup bazı konularda ses çıkaralım dernekçiliğine dönüşmesin. Pasta, börek, çörek yenilmesinden ziyade toplumu ilgilendiren konularda hep birlikte duyarlılık çalışmaları yapılmalı.
Ortam olsun, çevre edineyim diye konulardan bihaber vatandaşları bu tarz derneklere almak da çalışmaları zedeler. Bizzat örneklerini gördüm. İşinin ehli uzmanları bünyenize katarak önemli konularda daha çok kişiyi bilgilendirebilirsiniz.
İnsanın ortalama ömrü 79 yıl…
Dünyaya çivi çakmayacağız ama çocuklarımız, sevdiklerimiz, iyi bir gelecek için sorumluluklarımızı az çok yerine getirmeliyiz.
Başka gezegen yok, tabi paran varsa Elon Musk’ın çılgın projesi ile 2030 yılında Mars’a da inebilirsin orası ayrı…