Konut yapımı açısından batı, sanayi ve üretim açısından ise doğuya büyüyen Eskişehir’de yaşıyoruz.
Bunun için kahin olmaya gerek yok, artık kent içinde kalan çevre yolunda sabah ve akşam mesai saatlerinde oluşan trafiğe bakmamız yeterli.
Kentte düzenli ve planlı yapılaşmanın en iyi örneği Batıkent Mahallesi.
Nedeni basit.
Büyük parsellerin imarda korunması, buna uygun otoparklı, güvenlikli sitelerin inşa edilmesi ve demografik yapının buna göre şekillenmesiyle arz-talep dengesinin bu koşullarda oluşması…
Batıkent’te, rüştünü ispat etmiş müteahhitlerin site şeklinde yaptıkları, kapalı otoparklı, oyun parklı, güvenlikli, 3+1 ve ortalama 150 metrekare ve üzeri büyüklükteki sıfır dairelerin fiyatı temelden alınması durumunda 900 bin lira civarında.
İki yılda teslim edildiğini ve bu sürede gelen zamları da hesap ederseniz Batıkent Mahallesi’nde bu tarz evlerin fiyatları 1 milyon liranın üzerinde seyrediyor.
Kuşkusuz bölgesine ve kalitesine göre 500 bin liraya da ikinci el ev bulmak mümkün Batıkent’te.
Tamamen tercih meselesi.
Eskişehir.Net ekranlarında yayınlanan Panorama programıma konuk olan Eskişehir Emlak Komisyoncuları Başkanı Gazi Çelik, bu bölgedeki arsa fiyatlarının bin metrekare için (1 dönüm) 1,5-2 milyon lira arasında bulunduğunu ifade etti.
Site içinde yer alan bir konutun maliyetinin daha inşaata başlamadan 300 bin lira olduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti:
“Büyüklüğü 150 metrekare olan 3+1 bir evin maliyeti de en az 300 bin lirayı buluyor. Vergisi, karı derken evlerin fiyatı alım gücünü zorluyor. Belediyelerin en önemli görevi imarlı arsa üretmektir. Bu gerçekleştiğinde, arsa maliyeti azalıyor, dolayısıyla evlerin satış rakamları aşağıya iniyor. Biz bunu bekliyoruz.”
Kentsel dönüşüm kapsamında veya yap-satçı müteahhitlerin şehir merkezinde eski evleri yıkıp yerine kat artışından da yararlanarak yenilerini yapmaları sıkışık yapılar arasında adeta boğulup kalan insanların yaşamını maalesef değiştirmiyor. Yani ne yeşil alan ne de vatandaşın sosyal yaşamı için donatılara yer açılabiliyor.
Gazi Çelik’in belediyelerin imarlı arsa üretmesi gerektiği yönündeki sözlerine kulak vermekte yarar var.
Öyle değil mi?