Eskişehir tuğla kiremit sektöründe hayli iddialı… Üretim yüz yıl öncesine dayanıyor. Türkiye çapında bilinen kıymetli markalarımız var. En meşhuru şüphesiz Kılıçoğlu Kiremit… 
27 Kasım, Yalçın Kılıçoğlu’nun doğum günüydü. 27 Kasım 1942… Elim bir kaza sonucu aramızdan ayrıldı. Yalçın Bey’in ismi Doktorlar Caddesi’ne yapılan plazada yaşıyor. Kılıçoğlu Sineması yerine yapılan plaza… Bir yazımda Eskişehirspor neler yaptığını, kulüp tarihi için önemini anlatmaya çalışmıştım.
Yalçın Bey, Sabri Bey’in oğlu… Sabri Kılıçoğlu… Kılıçoğlu Kiremit’in kurucusu… Bulgaristan göçmeni olan Kılıçoğlu, 1927’de Arslan Kiremit’i devralıp tesisleri geliştirdi. Sabri Bey’in firması bir iki yıl sonra 100 yaşında olacak.
Ekmek fırını işletir Sabri Bey, aynı zamanda odun ticareti de yapar. Devraldığı zaman harabe görünümündeki tesisi geliştirdi ve Sabri Kılıçoğlu’nun kiremidi kısa sürede aranan bir ürün oldu.
1943 yılında kritik ve önemli bir karar verir. Bayındırlık Bakanlığı'nda görevli Murat İnce, profesyonel yönetici olarak göreve başlar. 1944’te yeni fabrika kurulumu için yurtdışı görüşmelere başlar. Bir yıl sonra İsviçre'de anlaşma imzalanır.
Türkiye'de özel sektörde ilk ateş tuğlası üretimi 1946 yılında Kılıçoğlu'nda gerçekleşir. Sonraki yıl, Kılıçoğlu'nda ilk kojenerasyon ve suni kurutma kurulumu yapılır. Böylece elektriğini de kendi üreten bir tesis kurulur.
1949 yılında Fabrika 1 Kiremit Fabrikası işletmeye açılır. 1951’de Fabrika 2'nin temelleri atılır. 1952 yılında Türkiye'nin modern tesislerde üretilmiş ilk kavisli kiremidi Alaturka Kiremit üretimi yapılır.
Kılıçoğlu demek birazda Kılıçoğlu Sineması demektir. Aile, 27 Eylül 1959’da Eskişehir'de dönemin en modern sineması olan Kılıçoğlu Sineması’nı açar.
1961’de rahmetli Yalçın Kılıçoğlu, yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
Sabri Kılıçoğlu 1962’de, 64 yaşında vefat eder. 
1965 yılında Almanya'da yayınlanan dergide 'Türk kiremit ve tuğla sanayi önderi Sabri Kılıçoğlu' başlıklı bir yazı yayınlanır. 1971’de Kılıçoğlu'nda ilk logo çalışması yapılır ve tanıtım çalışmalarında kullanılmaya başlanır.
1973 yılında Yalçın Tesisleri'nin inşaatına başlanır. Fabrikanın mimarı Aydın Boysan'dır.
Yalçın Kılıçoğlu, 15 Haziran 1973'te henüz 34 yaşında bir trafik kazasında vefat eder. Yalçın Kılıçoğlu Eskişehirspor'un kuruluş yıllarında kulübe büyük destek olur. Kulübün yönetim kurulu üyesi olarak da görev alır.
1974 yılında Yalçın Fabrikası'nın ikinci etabı tamamlanarak hizmete açılır. Türkiye'nin ilk tam otomatik kiremit fabrikasıdır. 1976 yılına gelindiğinde Kılıçoğlu AŞ, özel sektörde en fazla kurumlar vergisi ödeyen şirkettir.
Kılıçoğlu 1977 yılında ihracat yapmaya başlar. 1980 yılında Kılıçoğlu, İSO'nun saptadığı Türkiye'nin 500 büyük firması arasında 342'nci sırada yer alır.
1980 yılında Savaş Özaydemir, yönetim kuruluna girer. Prof. Dr. Fethi Heper, 1991’de Kılıçoğlu AŞ Genel Müdürü olur

1995 yılında Modern tesisler için Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Endel Kiremit Tesisleri'nin yatırımına başlanır. 2002’de Akdeniz tipi Marsilya kiremit ile İsrail ve Kıbrıs pazarına satış yapılır. 2003’te Lübnan, Mısır ve Özbekistan'a ihracat gerçekleştirilir. 2010’da, Güney Afrika'daki Togo'ya Anadolu Medeniyetleri Serisi ile kiremit ihracatı yapar.
2014 yılında Megaron Kiremit üretim tesisi açılışı yapılır. Bu yatırım ile birlikte toplam kapasite sekiz milyon metrekareye çıkar.
2027’de yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanan Kılıçoğlu’nun hikayesinin satır başları böyle… Nice yıllara…