Eskişehir’de son günlerde etkili olan soğuk hava, don ve kırağı nedeniyle çiftçilerimiz büyük sıkıntı yaşadı. Alpu, Mahmudiye, Çifteler, Sivrihisar aslında hemen hemen çoğu ilçemizde mahsuller önce aşırı sıcaktan sonra da kırağı ve dondan nasibini aldı. Bayramın ilk gününe ne yazık ki çiftçimiz sevinçli başlamadı. Kafalarında sadece tek bir soru vardı.
“Binbir emek ve geçim derdiyle ektiğim ürünlerime şimdi ne olacak?”
Dergimizin Mart sayısında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Demir Kaya ile şehrimizin en verimli ve en çok kazanç sağlayan ürünlerini konuşmuştuk. Bunlar: Şeker pancarı, mısır ve ayçiçeği idi.
Şuna değineceğim; Sayın Kaya’nın da bahsettiği gibi çiftçi en çok Eskişehir’de yukarıda saydığım ürünlerden kazanç sağlıyor hatta fazlasını da ihraç ediyor. Böylece ekonomiye katkı sağlıyor. Mısır üretimi ise en çok paya sahip. Görüştüğüm çiftçilerden aldığım bilgiler ise Mihalıççık’ta kiraz ağaçlarının da epey zarar gördüğü, keza namı diğer Malıç kirazı yurtdışına ihraç ediliyor. Lezzetiyle ünlü, müdavimi çok.
Sofralarımıza gelen meyve ve sebzeleri tüketirken önemini pek düşünmüyoruz ancak üretimi epey zahmetli. Hele de çiftçinin şu dönemler de kazanç elde etmediği herkes tarafından biliniyor. Mazot ve gübre fiyatlarının pahalılığına zaten değinmek istemiyorum. Sağır sultan bile biliyor. Haberleri sıklıkla takip edenler can yakan durumu bilir.
Şu dönemde kuru ve sıcak havaların ardından gelen aşırı soğuklar çiftçilerimizin ürün zararını en az yüzde 30 oranında etkiledi. Bir hafta sonra harap hale gelen tarlalar incelenecek. Yeniden filizlenmeler olmazsa daha kötüsü çiftçiyi bekliyor. Çünkü bu sefer yüzde 80’lik zarar yolda demektir. Dileyelim de yüzde 30’larda kalsın. Çevresel durumlarda bazen kötünün iyisini istemekten başka çaremiz kalmıyor.
Tarlalarda kavurucu sıcakta aylarını harcayan çiftçilerimiz ise hak ettiği değeri görmüyor oluşundan şikayetçi. Hükümetin tarımda belirlediği fiyat politikasının sadece büyük kurumlara yönelik olduğu için olabilir mi? Şu bir gerçek ki üretici eziliyor. Çiftçinin ürettiği fiyatı ise alacaklılar belirliyor.
Peki, bu durumda destek ne olabilir? Aslında yapılması gerekenler ve istenenler basit. Üreticilerin Ziraat Bankası’na olan borçları faizsiz borç ertelemesine gidilerek çözümlenebilir. Tarım Bakanlığı ile İl Müdürlükleri zarar tespiti yapabilir ve yeniden ekim için fide ve tohum desteği sağlanabilir.
Tekrardan tarım emekçilerimize büyük geçmiş olsun…