Dünkü yazıda iki ayrı kanunda farklı düzenlenmiş sürelerin hangisinin uygulanacağını konusunda kendimize bir düşünme payı vermiştik.
AKP Seçim İşleri Başkanının ortaya attığı önceki kanun - sonraki kanun uygulamasıyla; Cumhurbaşkanı Seçim Kanununun sonradan yürürlüğe girmesiyle orada belirtilen 60 günlük sürenin işlerlik kazandığını, Milletvekili Seçim Kanununun önceki kanun olması sebebiyle orada belirtilen 90 günlük sürenin uygulanamayacağı savunuluyor.
AKP Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un kendi twitter hesabından yayınladığı mesajda yukarıda belirtilmiş olan özel kanun - genel kanun / öncelik - sonralık KAVRAMLARINDAN yola çıkarak 60 günlük sürenin uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Cumhurbaşkanı Seçim Kanununun, Milletvekili Seçim Kanunundaki 90 günlük sürenin düzenlendiği bölümünü ilga ettiği savunulmaktadır.
Kaçırılan nokta ise şu Anayasa’nın 116. Maddesinde Cumhurbaşkanı’nın seçimleri yenileme yetkisinin olduğu açıkça belirtilmiştir. Böyle bir durumda ise yapılacak seçim tarihi, yenileme kararından 90 gün sonraki ilk pazar günüdür. Tek başına hangi durumda bu sürenin uygulanacağı madde metninde açıktır.
KANUNLARIN BİRBİRİLERİNİ ORTADAN KALDIRDIĞI FALAN YOK.
AKP Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkanının bu değerlendirmesini maalesef HUKUKA UYGUN olarak kabul etmek biraz zor görünüyor. Çünkü Sayın Başkan, keseri kendi partisi açısından değerlendirerek bir çıkarım yapmak istiyor. Cumhur İttifakının şu anda TBMM çatısı altında seçimlerin erkene alınması konusunu açacak gücü yok. Nitelikli çoğunluk Cumhur İttifakının yeter sayısı ile sağlanamıyor. Bu durumda Anayasa’nın öngörüsüyle bir tek çözüm kalıyor o da Cumhurbaşkanının seçimleri yenilemesi. Bu durumda algı operasyonu yapılarak yok efendim ‘ERKEN SEÇİM değil mevsim şartları dikkate alınarak seçim tarihinin güncellenmesi, yok efendim ÖNCE - SONRA KANUN diyerek sürelerin uyarlanması diyerek hukuki manevralar yapılmaya çalışılıyor. Burada en önemli sıkıntı zamanında bu kanun (Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu) hazırlanırken sadece günü kurtarmak için hazırlanmıştır. Asıl sorun buradan kaynaklanmaktadır.
Anayasa’nın 116. Maddesine göre CUMHURBAŞKANI VE TBMM ayrı ayrı seçimleri yenileme ya da erken seçim kararı alabiliyor.
TBMM SEÇİME GİDİLMESİNE YÖNELİK KARARINI VERDİĞİNDE; 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu hükümlerine göre 60 GÜN,
CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİN YENİLENMESİ YÖNELİK KARAR VERDİĞİNDE; 2839 Sayılı Milletvekili Seçim Kanununa göre seçim süresi 90 GÜN,
Sürelerin bu denli farklı belirlenmesinde tabi ki bir neden var.
O da şu ;Cumhurbaşkanı bu yenileme kararını verdiğinde, tek bir irade bunu gerçekleştirdiğinden dolayı OLDU BİTTİYE getirtmemek iyi bir hazırlanma süreci imkanının siyasi partilere sağlanması adına süre ÖZELLİKLE UZUN TUTULMUŞTUR. Madde gerekçesi bu yönden okunduğunda CUMHURBAŞKANININ, insanlara kızıp ani bir seçim yenileme kararı aldığında demokratik ortamların oluşmasının zemini bu süre ile hazırlanmak istenmiştir.
ÖYLE KAFASINA GÖRE SEÇİMİ YENİLERSEN SONUÇLARINA DA KATLANIRSIN AÇIKLAMASI ASLINDA.
HERHALDE AKP SEÇİM İŞLERİ BAŞKANI HUKUKÇU ALİ İHSAN YAVUZ, BU DURUMU GÖZDEN KAÇIRIYOR.
HALBUKİ KANUNLARIN BİRBİRLERİNİ İLGA ETTİĞİ FALAN YOK. HEPSİ YERLİ YERİNDE DURUYOR.