Ajandamın 20 Aralık 2017 tarihli satırında Büyükşehir Belediyesi’nin, İpek Böcekçiliği Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere binlerce dut fidanı dağıttığı yazılı…
Büyükşehir’in kendi tesislerinde ürettiği 300 binden fazla dut fidanı çiftçilere dağıtıldı. Belediyenin ilgili biriminin 80 bin çelikten dut fidanı üretimi için çalışmaları sürüyor.
Büyükşehir’in kırlaşa desteği dut fidanı ile başladı ama bununla sınırlı kalmadı. Lavantadan sıvı gübreye, domatesten samana kadar tarım ve hayvancılığı geliştirmek için elinden geleni yaptı.
Siz hikayenin başladığı ipek böcekçiliğine geri dönelim…
Kırsal kalkınma projeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in talimatıyla hayata geçti. İpek Böcekçiliğini Geliştirme Projesi ile ekonomik olarak zor günlerden geçen çiftçilere ek gelir sağlamak amaçlandı.
Bir yandan da kooperatifçiliğin canlanması hedeflendi.
Üretilen dut fidanları sadece şehrimizde değil başta Antalya, Muğla, Ordu, İzmit olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıldı.
Bu yıl da dağıtıma devam edildi. İpek böcekçiliği geliştirme projesi kapsamında ile bugüne dek yüz binlerce dut fidanı üreticilerle buluşturuldu.
Koza Birlik aracılığıyla yapılan çalışmalarla üreticiler ekonomik olarak biraz da olsa nefes aldı. Büyükşehir ekipleri, bir taraftan da üretim tesislerinde çelikten dut fidanı üretimine devam ediyor.
2023 yılı için 80 bin adet çelikten dut fidanını hazır hale getiriyorlar.
Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, konuyla ilgili olarak “Eskişehir’in tarihi değerlerinden birisi olan ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak ve sadece Eskişehir değil, Türkiye’nin dört bir yanında üretimini artırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şimdiden yetişen fidanların bereketinin bol olmasını, üreticilerimize güzel gelirler sağlamasını temenni ediyorum” demişti.
Yılmaz Hoca, ipek ürünlerin yapılmasını yani projenin nihai ürüne dönmesini de her fırsatta dile getiriyor. Bu yönde de güzel örnekler vermeye başladık. 
Henüz yolun başında sayılırız ama çok yakında Eskişehir’in ipeği meşhur olacak.