Emine Girgin yazdı...
Sağlıklı bir ilişki, destek, teşvik ve şefkat sağlamak adına iki tarafta birbirine büyük veya küçük sorunlarda her şeyin birlikte üstesinden gelebilmenin adıdır.
Sağlıksız bir ilişkideyse alma verme dengesi bozuktur.
Nedir bu alma verme dengesi?
Örneğin nefes, almadan vermek mümkün olmaz. Bunun yanında sevgi, ilgi, değer, saygı, zaman, destek, tavsiye, bilgi, akıl, mutluluk… Bunların hepsini alır ve veririz.
Yaşamımızın her alanında olduğu gibi duygusal ilişkilerimizde de bir alma verme dengesi olması gerekiyor. Sağlıklı ve kalıcı alma-verme dengesinde bir bağın dengesini korumak için ilişkilerde uzlaşma kavramı çok önemlidir. Çünkü bu, bireysel arzuların üzerinde, ilişki sağlığını önceliklendirme, uyum sağlama ve fedakârlık yapma isteğini gerektirir. Her iki taraf bazen kendi ihtiyaçlarını bazen diğerinin ihtiyaçlarını karşılar. Ama bazıları yalnızca almaya alışıktır. Bunun sebebi de hep alma isteğinin altında çocuklukta doyurulmamış ihtiyaçlar yatar. Ebeveyninden yeterince sevgi alamayan bir kişi bunu sevgilisinden almaya çalışır.
Böyle insanlar karşısındaki insana sıkıntı hissettirir. Diğerinin duygularıyla sadece işine yarayacaksa, ona bir faydası varsa ilgilenir. Güven vermediği gibi, eksikliğini hissettiği hisleri başkasında bulduğunda hemen partner değiştirebilir.
Eğer herhangi bir taraf aşırı verici davranırsa denge bozulur. Aşırı verici davranan taraf, verdiklerinin karşılığını hiçbir zaman alamaz. Bizim için hep vermek kolaydır. Çünkü vermek egodur.
Gereğinden fazla duygusal vericilik, ilişkiyi kurtarmak adına da yapılsa da sonunda mutlu sonla bitmeyebileceğini bilmemiz gerekir. Bence bir duygumuzu, bir emeğimizi de insanlara tıpkı maddi bir borç verir gibi vermemiz gerekir.
Alma verme dengesinin bozulduğu durumlarda, ilişkinin yeniden sağlıklı bir hale gelmesi için bazı adımlar atılmalıdır. Öncelikle, açık bir iletişim kurarak dengenin neden bozulduğunu anlamaya çalışmak önemlidir. Bu süreçte, her iki tarafın da hislerini ifade etmesi ve birbirini anlaması gerekmektedir. Ayrıca, ilişki dinamiklerini yeniden gözden geçirmek ve gerekiyorsa profesyonel destek almak da faydalı olabilir.