Bugüne kadar ki yazılarımda, “Eskişehirspor’a” ilişkin görüşlerimi hiç paylaşmadım.
Çünkü, sadece futbol izleyicisi ve bir taraftar olarak, kulüplerin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip değilim…
Bu nedenle, yazımda, Eskişehirspor’un yönetilmesi ve futbol anlayışı yerine, onun varlığını güçlü olarak sürdürmesi ve başarılı olmasının şehrimize sağlayacağı farklı kazanımları değerlendirmeye çalışacağım…
Zira, şehirlerin sürdürülebilir kalkınması konusuyla yakından ilgilenen bir akademisyen olarak, bende, kentsel aidiyet ve sosyo-ekonomik gelişmeyi motive etmede futbol kulüplerinin önemli etkileri olduğuna inanıyorum.
Dünya’da gelişen ve kabul görmeye başlayan bu yeni anlayış; futbol kulüplerini, sadece bir spor ya da eğlence faaliyeti yürüten organizasyonlar olarak değil, sürdürülebilir bir ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmenin itici gücü olarak kabul ediyorlar.
Bu kapsamda, profesyonel şehir futbol kulüplerinin de, tıpkı işletmeler gibi, “stratejik kentsel yönetim ve kalkınma planlarına” dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.
Zira, yapılan araştırmalar, ortalama bir şehir futbol kulübünü yönetmek için doğru harcanan her 1 dolar karşılığında, en az 4,40 dolar değerinde sosyo-ekonomik kazanım sağlanabildiğini göstermektedir.
Ortaya konulan bu bilgiler, şehrin futbol kulübünün desteklenerek hak ettiği düzeye gelmesinden hem kulübün hem de yerel toplumun kazanacağını göstermektedir.
Futbol kulüplerinin yarattığı bu etkiyi daha iyi anlamak için, iki Alman kentine ait olan “Borussia Dortmund ve FC Gelsenkirchen-Schalke 04” kulüpleri örnek olarak verilebilir.
Peki, futbol kulüplerinin toplumsal rolü nedir? İnsanlar neden kaybetse bile şehirlerinin futbol takımlarına olan inançlarını korumaya devam ediyorlar?
Şimdi, safsatalara değil, bu konuda kanıta-dayalı bilimsel araştırmalardan elde edilen bilgilere bir göz atalım…
• Bir futbol kulübüne karşı güçlü psikolojik bağ hisseden taraftarların, başarısız sezonlarda bile takımlarına destek olma motivasyonları daha da yüksek olmaktadır.
• Günümüzde, bir şehre ait futbol kulüplerine, kentin ve yerel toplumun statüsünü temsil etme misyonunun yüklenmesi kulüplerin önemini arttırmaktadır.
• Futbol, diğer tüm sporlardan daha fazla insana bir araya gelip, şehirlerine bağlılıklarını göstermek için önemli bir platform sağlamaktadır.
• Farklı toplum kesimlerini bir araya getirebilen futbol, bizi birbirimizden ayıran engelleri yıkarak en beklenmedik anlarda bile barışa ilham verebilmektedir.
• Şehirlerin futbol kulüpleri, yerel kriz ve kutlama zamanlarında toplumsal çabaların ve dayanışmanın odak noktası durumuna gelebilmektedirler.
• Bir şehrin futbol kulübüyle hemşerilerin özdeşleşmesi, yarattığı sosyal bağlantılar ile toplumsal iyi oluş arasındaki ilişkiye arttırmaktadır.
• Şehrin uluslararası ve ulusal futbol etkinliklerine katılması, şehrin kulübü etrafında ulusal/yerel birlik ve gururun yaşanması için bir ortam yaratmaktadır.
Bunları daha da arttırmak mümkün…
O halde, Eskişehirspor Kulübü’ne sahip çıkmak; aynı zamanda, şehrin sürdürülebilir kalkınmasına, gelişmesine, toplumsal motivasyona ve tanıtımına sahip çıkmaktır…
Kısacası, şehrin marka değerini ve itibarını korumaktır…
Bu nedenle, Eskişehirspor’umuza verilecek her türlü destek “itibardan tasarruf olmaz” sözünün gerçek anlamını bulması demektir…