Eskişehir, 24 Aralık 2004’te tramvayla tanıştı. Tramvay 19 yıl önce büyük tartışmalar eşliğinde hizmete girdi.
Ajandama göre tramvay projesi 9 Mayıs 2002 başlamış. Yılmaz Büyükerşen’in tramvay projesi… Hoca, 1999’da göreve gelmişti. Depremin şokunu atlatıp projeye start vermiş görünüyor.
Tramvay hala en büyük tartışma konumuz! Yeni hatları, güzergahı, sıcaklarda kliması… Her yönüyle gündemde… Geçtiği yerlere değer katması, OSB’ye gitmemesi, trafiği artırması…
Dediğim gibi tramvay her yönüyle gündemde…
Yine tramvay setlerinin yurt dışından alınması yani TÜLOMSAŞ’ta (TÜRASAŞ) yapılmaması… Bu da başka bir tartışma konusu…
Hizmete girdiği ilk günlerde sabotaj iddiaları bile olmuş. Raylarda özel olarak kesilmiş demir parçaları bulunmuş! İddiaya göre şehir içi ulaşımda zarar edecekler bunu yapmış! İspatlanmadı ama ciddi bir iddia olarak ortada kaldı…
Tramvayın kimin projesi olduğu bile tartışmalı!
1999 seçimine giderken Orhan Soydaş’ın gazetelere verdiği ilanlar var. Orada projenin rahmetli Aydın Arat’ın projesi olduğu iddia ediliyor. Söz konusu ilanlarda hafif raylı sistem projesi yazışmalarını gösteren ‘belge’ de sunulmuştu.
Anladığım kadarıyla ilk Büyükşehir Belediye Başkanımız Arat, tramvay yapmak istemiş…
Projeyi hayata geçirmek Yılmaz Hoca’ya nasip oldu.
Her türlü tartışmanın ötesinde tramvay hatları uzadı. Çamlıca’dan 71 Evler’e, Batıkent’ten Kumlubel’e kadar geniş bir hattımız var artık…
Son yıllarda da ‘Biletsiz binenler var’ şikayetleri geliyor… Tramvay yine tartışma konusu! Sanayi bölgesine gitmemesi de gündemin sıcak başlıklarından biri olmaya devam ediyor.
Tramvayın geçtiği bazı caddeler lastik tekerlekli araçlara kapatıldı. Sanırım bu hiç tartışma konusu olmadı. Olduysa da kısa sürede kabul edildi. Doktorlar, İki Eylül gibi…
Gelelim başlıktaki mevzuya…
Eskişehir’in tramvay hayali Aydın Arat’tan da çok eskilere dayanıyor.
Ajandam’ın 10 Eylül 1916 satırında “Tramvay hattı da tesis etmeyi planlayan Eskişehir Milli Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi kuruldu” yazılı…
İşte bu nedenle ‘yüz yıllık hayal’ dedim…
Her türlü tartışmayı şimdilik bir kenara bırakalım. Milyonlarca yolcu taşıyan tramvay, Eskişehir’e çok yakıştı. Kentin sembollerinden biri haline geldi.
Seneye 20 yaşında olacak… Biz ona çok alıştık… Nice yıllara diyelim…