Düzce’de sabaha karşı 04.08’de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem Eskişehir’de de hissedildi.
Bırakın hissedilmeyi insanları yataklardan kaldırıp, sokaklara döktü.
Deprem gerçeği bir kez daha yüzümüze tokat gibi vurdu.
Eskişehir 2. derece deprem kuşağında yer alıyor malum.
Eskişehir’de deprem denilince ilk akla konunun uzmanı Prof. Dr. Can Ayday gelir.
Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nün uzun süre müdürlüğünü yapan, şu anda TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanlığını üstlenen Prof. Dr. Can Ayday, deprem konusundaki saha çalışmalarıyla uzman, önemli bir bilim adamı.
"Düzce depreminin Eskişehir fayına bir etkisi olur mu?" diye sorduğum Prof. Dr. Can Ayday, önce Eskişehirlilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
Ardından son derece önemli uyarılarını yaptı ve şu cümlenin altını özellikle çizdi:
"Düzce’de, yani 127 kilometre uzaklıkta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki bir deprem Eskişehir’i ayağa kaldırdıysa, Eskişehir’de bundan daha büyük deprem olduğunda ne olur bunu Eskişehirliler bir düşünsün".
Lafı fazla uzatmadan sizleri Prof. Dr. Can Ayday’ın deprem konusundaki uyarı dolu sözleriyle baş başa bırakayım:
“Bugünkü Düzce depremi Kuzey Anadolu Fayındaki bir parçanın kırılması... Bu fay tek parça değil. Parça parça. Erzincan’dan Çanakkale’ye kadar parça parça gidiyor.
Bundan önce 1999 depreminde Adapazarı tarafı kırıldı. 7,4 büyüklüğündeydi. Orada daha büyük bir enerji açığa çıkmıştı. O segmenti kırıldı.
Daha sonra Düzce depremi oldu. Oradaki diğer segment kırıldı. Bugün de yine Düzce tarafındaki diğer bir segmenti yani parça kırıldı.
Bir bütün değil. Erzincan’dan Çanakkale’ye bir bütün gitmez.
Kimi 30 kilometre uzunluğundadır bu fayın kimi 50, kimi 20 kilometredir. Bundan önceki Adapazarı’nda 60-70 kilometre uzunluğundaki kırıldı. Ne kadar uzun olursa çıkardığı enerji de o kadar büyük oluyor.
Eskişehir fayı ile bir alakası yok. Ama Eskişehir’e 127 kilometre uzaklıkta bu deprem. Bizim şunu düşünmemiz lazım Eskişehir’e 127 kilometre uzakta olan 5,9 büyüklüğündeki bir deprem Eskişehir’de herkesi yatağından uyandırıyor ve kaldırıyorsa, Eskişehir’de olacak aynı büyüklükteki bir depremi herkes bir düşünsün.
127 kilometre uzaklıktaki bir deprem Eskişehir’e azala azala geliyor ama böyle bir etki yapıyor.
Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Düzce’de bugün olan 5,9’dan daha büyük bir deprem bekleniyor ve de Eskişehir’in dibinde bekleniyor. Gerisini siz düşünün.
127 kilometre uzaklıkta Eskişehir’i ayağa kaldırdıysa Eskişehir’de bundan daha büyük deprem olduğunda ne olur bunu Eskişehirliler bir düşünsün. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak tüm Eskişehirlilere geçmiş olsun diyoruz. Hatırlatmakta fayda var Eskişehir’de 20 Şubat 1956'da 6,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremin tekrarlanma sıklığı bizim yaptığımız çalışmada Eskişehir’de 70 ile 90 yıl arasında çıkmıştı. 1956 yılına 70 yıl ilave ettiğimizde 2026 yılında, 90 yıl ilave ettiğimizde 2046 yılında bu büyüklükteki bir depremin tekrarlanma olasılığı yüksek.”
Eskişehir’de 20 Şubat 1956'da 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremde 1.379 bina ağır, 1.486 bina orta, 9.862 bina da hafif hasar görmüştür. Bir kişinin öldüğü depremde, 19 kişi yaralanmıştı.
Ancak o zaman çoğunlukla binaların ahşap ve kerpiçten bir ya da iki katlı olduğu düşünüldüğünde depremin hasar verme durumunun düşüklüğü görülüyor.
Bir kez daha geçmiş olsun Düzce, geçmiş olsun Eskişehir.
Umarım bu depremler, insan canı konusunda sorumluluğu olan herkesi işini düzgün yapmaya sevk eder…
Çünkü insan canından kıymetli bir şey yok hayatta…