Türkiye İstatistik Kurumu Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları Eylül 2022 verilerini aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak açıkladı.

Buna göre, aylık en yüksek reel getiri Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksinde oldu. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 8,55, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 10,34 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. 

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 6,64 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları yüzde 3,03, mevduat faizi (brüt) yüzde 3,41, avro yüzde 5,18 ve külçe altın yüzde 6,80 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde DİBS yüzde 8,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, Amerikan Doları yüzde 1,43, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,81, avro yüzde 3,62 ve külçe altın yüzde 5,26 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

3 aylık

BİST 100 endeksi, 3 aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15,85, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 22,13 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,48, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,68 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

6 aylık

6 aylık değerlendirmeye göre, BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 27,25 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, aynı dönemde mevduat faizi (brüt) Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23,17, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 12,64 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

12 aylık 

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri BİST 100 endeksinde gerçekleşti. 

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BİST 100 endeksi, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 27,06 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7,32 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından Amerikan Doları yüzde 14,79, külçe altın yüzde 18,62, avro yüzde 28,28, DİBS yüzde 45,18 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 53,77 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Amerikan doları yüzde 16,82, külçe altın yüzde 11,57 oranlarında yatırımcısına kazandırırken; avro yüzde 1,67, DİBS yüzde 24,85 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 36,62 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Tüm bu veriler ışığında gördüğünüz gibi enflasyon BİST 100'deki şirketlerin hisse senedi gelir ortalamaları hariç neredeyse tüm finansal enstirümanlar dolar, avro, faiz ve Devlet İç Borçlanma Senetleri'ni adeta ezmiş geçmiş.

Yüksek enflasyon insanların mayasını bozduğu gibi parasını nereye yatıracağı konusunda da kafalarda soru işareti yaratır.

Gelişmiş ülkeler için yüzde 1-3 aralığındaki enflasyon oranını ifade eden fiyat istikrarı olmadığından yatırım ve tüketim kararları sağlıklı bir şekilde verilemiyor. 

Tasarruf sahipleri ve yatırımcılar enflasyondan korunmak için çareler arıyor.

Yatırım aracı olarak düşünüldüğünden dövize kayış artıyor.

Bilin bakalım enflasyondan en fazla kim zarar görüyor?

Tabii ki sabit gelirliler.

Gelir dağılımı kendini enflasyondan koruyamayan kesimlerin aleyhine bozuluyor maalesef. 

Bu kesimleri oluşturan toplumun alt ve orta gelir grupları.

Gelir dağılımının bozulması toplumsal barışı da bozar.

Örnekleri dünya genelinde görülüyor. 

Yüksek enflasyon tarladaki süne zararlısı gibi insanları kemiriyor.

Umarım beceriksiz ekonomi yönetiminin faturasını bizler yani halk değil bunun sorumluları öder.

"Hepimiz aynı gemideyiz" diyenler kaptan köşkünde sefa içindeyken geminin tüm işini üstlenen biz miçolar ise geçim mücadelesindeyiz...

Bilmem anlatabildim mi?