17 Ağustos 1999… Yüzlerce kilometre uzaktaki Eskişehir, büyük depremden etkilendi. Marmara Depremi’nde Sivrihisar Caddesi'ndeki Tarhan Apartmanı yıkıldı. Enkaz altında kalan 32 kişi öldü.
Uzmanlar Eskişehir’i deprem konusunda uyarırken sadece Eskişehir’de olacak muhtemel deprem için değil civar illerde olacak depremler için de uyarıyor. 17 Ağustos, bunun en acı örneği…
Başka bir şehirde olan depremden de kötü etkilenebiliriz.
Yine bunun için Meksika Depremi örneği de veriliyor. Yüzlerce kilometre ötedeki deprem, çok yıkıcı olabiliyor.
Eskişehir’in içinden fay hattı geçiyor. Yapı stoğu sıkıntılı… Riskli cadde, sokakları hatta mahalleri var. Zemini de sorunlu… Buna rağmen depreme hazırlık için yıllardır adım atılmıyor.
Uzmanlar uyarıyor… Siyasiler dikkat çekiyor… Bilim insanları ‘yarın çok geç olabilir’ diyor. Uykuları kaçıran raporlar yayınlanıyor. Gazeteciler yıllardır yetkilileri görev davet ediyor.
Büyükşehir Belediyesi’nde beş kişiden oluşan Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu var. Komisyon, Erdoğan Aydoğmuş, Rıdvan Özen, Ayhan Sülük, Metin Öztürk ve Ali İnci’den oluşuyor.
Yıllardır görevini ‘yapmayan, yapamayan’ Komisyon’u yeni dönemde aktif olmaya davet ediyoruz. Öncelikli görevleri ‘depremi’ kentin ve yetkili kurumların gündemine taşımak olmalı.
100 gün önce göreve gelen Komisyon, elle tutulur bir şey yapmadı. Tüm uyarılara rağmen harekete geçmekte zorlanıyor! Komisyonun beş üyesi faydan önce harekete geçse iyi olur!
Master Plan var mı?
Bilim insanları, ilgili odalar ve deprem uzmanları Eskişehir’in Deprem Master Planı olmadığını ifade ediyor.
Göçe hazır mıyız?
Eskişehir, olası İstanbul ve Bursa depremlerinden de etkilenecek. Muhtemel göç dalgasına hazır mıyız? Çadır kent alanları belli mi? Gıda, altyapı ve sağlık hizmetleri nasıl verilecek?
Kaderimiz Hatay gibi mi olacak! Prof. Dr. Naci Görür, “Fay hattı üzerinde yaşayan illerin kaderi Maraş ve Hatay gibi olacak” diyerek aralarında Eskişehir’in de olduğu 16 kenti uyarmıştı.
Eskişehir depreme hazır mı?
Maalesef bu soruya gönül rahatlığıyla ‘evet‘ cevabı verilmiyor, verilemiyor.
Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden (ESTÜ) Doç. Dr. Muammer Tün’e kulak verelim. Bu konuda uzman isimlerden olan Muammer Hoca “Yangından, depremden, selden, kuraklıktan önce bir araya gelerek, yönetilmesi zor krizleri değil riskleri yönetmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Risk yönetimi; yönetilmesi zor krizleri azaltma veya tamamen önleme çabasıdır” diyor.
Eskişehir deprem sonrasına hazır mı?