Uzunca bir süredir “Eskişehir’de arsa yok” deniyor. Yeni imar alanları açılmalı… Arsa payı çok yüksek… Şehir sıkıştı… Yılmaz Hoca, kenti büyütmek istemiyor. Buna benzer söylem ve iddialar…
Kim hangi göreve seçilirse seçilsin ilk cümlesi bu yönde oluyor…
İlgili kurumlar ise belli aralıklarla böyle açıklamalar yapıyor.
Son günlerde buna sanayi de dahil oldu. Sanayideki arsaların da çok yüksek fiyatlı olduğu ifade edilir oldu. Yeni alanlar açılması gerektiği söylenir oldu. Hatta Eskişehir’e gelmek isteyen yatırımcının arsa fiyatı yüksekliği nedeniyle vazgeçtiği iddia ediliyor.
Gerçekten böyle mi?
Eskişehir’in arsa sıkıntısı kentin gelişimini engellemeye mi başladı? Evet, örnekleri var konut fiyatları metropollerle yarışır halde… Yine bazı somut örnekleri var, OSB’deki arsa fiyatları yüksek olunca sanayici de yatırım yapmaktan vazgeçiyor.
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Konut ve Barınma Sorunları adıyla bir rapor hazırlattı. Yaklaşık bir buçuk yıl önce… Raporda “Eskişehir’de tek merkezli, niteliksiz ve afet riski taşıyan yoğun konut dokusu dönüşmeli” denildi.
ESO raporu kısa vadede 38 bin konuta ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştu. Yine Eskişehir’deki ortalama konut satış ve kiralama bedellerinin Ankara, Bursa, Kütahya, Afyon ve Bilecik’in çok üstünde olduğunu görülmüştü.
Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, konuyla ilgili olarak “Arsa maliyetlerinin yüksekliği inşaat maliyetlerini de artırıyor. Yeteri kadar arsa üretiminin olmaması, Eskişehir’deki bina fiyatlarının neredeyse metropol kentlerle aynı seviyeye gelmesine neden oluyor” dedi.
Esözcanlar AŞ’nin sahibi Murat Özcan, bu tür konularda önemli tespitler yapıyor. Saha ve politika deneyimi de bulunan Özcan “Başta otomotiv satışı olmak üzere şehrimize yatırım yapmak isteyen birçok sektör temsilcisi çevreyolu veya ana arterlerde ne uygun bina ne de imarlı arsa bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Asıl üzücü tarafı bu sorunu yaşadıkları tek yerin Eskişehir oluşu” diyerek soruna dikkat çekti.
Eskişehir Net’i ziyaret eden TÜGİAD Şube Başkanı Av. Dr. Ali Önal da “Olası İstanbul depremi öncesinde yatırımlarını güvenli bölgelere taşımak isteyen sanayicilere Eskişehir’e yatırım yapmaları konusunda öncülük ediyoruz. Eskişehir OSB’deki gayrimenkul metrekare fiyatlarının yüksekliği yatırımcıların karar verme sürecini olumsuz etkiliyor” demişti.
Aslında ortada bir sorun var mı yok mu diye tartışmak abesle iştigal… İlgili ve yetkili herkes sorunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Ve son olarak arsa payı yüksekliğine çarpıcı bir örnek…
İnşaat Mühendisi aynı zamanda Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi Atakan Bakılan’dan geldi. Bakılan, görsellerle desteklediği tespitinde “Geçtiğimiz hafta bir arsa sahibi, Eskişehir’de merkeze uzak bir mahalledeki arsası için ‘Kat karşılığı yüzde 50’nin altında vermem’ dedi. Kadıköy’ün göbeğindeki oran yüzde 48… Arsa paylarının düşmesi gerektiğini her fırsatta söylüyoruz, bu da bir örnek” diyerek son noktayı koydu.
Sorun belli… Öte yandan çözümü konusunda netlik yok. Kimi yeni alanlar açılmalı derken kimi de mevcut alanlarda düzenleme yapılarak sorun çözülmeli diyor.
Eskişehir’de arsa yok mu?
Ahmet Yıldırım
Yorumlar