Türkiye belki de en çekişmeli ve heyecanlı bir seçim sürecine girdi.

Tarihi değiştirilmezse 18 Haziran'da, erkene çekilirse mayıs gibi Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimi yapılacak.

Siyasi partiler bir yandan propaganda yöntemleri, sloganları, temaları belirleme sürecinde toplantı üstüne toplantı yaparken, bir yandan da en güçlü adayları belirlemek için çalışmalara başladı.

Her parti "en doğru" adayla seçime girmek ister doğal olarak...

Partiler, illerde sivil toplum kuruluşlarındaki etkili isimler, kanaat önderleri, varsa görüşüne değer verdiği partili yetkin kişilere kulak verir, belki parti tabanına danışır, eğilim yoklaması veya ön seçim yapar...

Her siyasi partinin kendine özgü yöntemleri vardır anlayacağınız...

Ama öyle iller vardır ki, bir oyun bile değeri çok büyüktür.

Eskişehir de öyle illerden biri kuşkusuz...

AK Parti için Birlik Vakfı, cemaat önderleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının görüşleri, eski yöneticiler ve milletvekilleri bu potaya girerken, CHP'de ise kuşkusuz 5 seçim art arda güçlü rakiplerine fark atarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Yılmaz Büyükerşen öncelikli faktör.

İYİ Parti'de ise Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ve Genel Başkan Meral Akşener'in çalışma arkadaşları ve danışmanları bu konuda öne geçiyor.

MHP'de de mevcut Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak ve İl Başkanı İsmail Candemir, bu konuda söz sahibi görünüyor...

Tüm bunlara karşın il ve ilçe teşkilatlarındaki etkin isimler, başkanlar, çalışmalarının sonucunu almak için seçim dönemine hazırlık yapar malumunuz olduğu üzere...

Bu doğal bir süreçtir...

İl veya ilçe başkanı olarak tüm zorluklara göğüs gerip, her türlü fedakarlığı yapan onlar...

"Siyaset halk için yapılır" denir denmesine ancak temsilde güçlü bir figür olmayı da her fani ister...

Siyasi partiler önceki dönemlerde il ve ilçe başkanlarının istifa edip edemeyeceğini milletvekilliği aday adaylığı sürecine kadar tam olarak kestiremiyorlardı.

Böyle olunca da il veya ilçe başkanlarının istifalarının ardından söz konusu bölgede partiyi seçime götürecek yetkin kişilerin belirlenmesinde sıkıntı yaşanıyordu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun takvimi genelde seçime bir ay kala milletvekili aday listelerinin bildirilmesi yönünde oluyor.

Partiler de bundan bir ay öncesine kadar aday adaylığı müracaatlarının yapılmasını istiyor.

Yani eğer seçim haziranda olacaksa nisan ayına kadar aday adaylıkları, mayıs ayına kadar da adaylar belirlenmiş olacak.

Eğer seçim erkene alınırsa ki 14 Mayıs çokça dillendiriliyor...

Bu süreç mart ayında başlar.

Milletvekili aday adayı olacak il ve ilçe başkanlarının istifalarını önceden alıp il ve ilçelerde örgüt çalışmalarının seçim sürecinde etkilenmemesini isteyen genel merkez yöneticileri, bu defa işi sıkı tuttu...

Milletvekili aday adayı olacak il ve ilçe başkanları için her siyasi parti kendince bir tarih belirledi.

AK Parti il başkanlıklarına bir yazı göndererek, milletvekili aday adayı olmak isteyen belediye ve il başkanlarının aralık ayının sonuna kadar istifa etmeleri gerektiğini bildirdi.

AK Parti'de ülke genelinde 30'dan fazla il başkanının milletvekilliği aday adaylığı için istifa edeceği konuşuluyor...

Buna Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan da dahil.

Odunpazarı İlçe Başkanı Ali Acar ve Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu'nun da milletvekili aday adaylığı için istifa edeceği biliniyor.

Şunu da not etmekte fayda var...

AK Parti genel merkezi, birlikte çalışmak istemediği ve çalışmalarından memnun olmadığı bazı il ve ilçe başkanlarının da bu süreçte istifa etmelerini istemiş...

Gelelim CHP'ye...

Parti yönetimi, il ve ilçe başkanlıklarına gönderdiği genelgeyle milletvekili adayı adayı olmak isteyen örgüt yöneticilerine, mevcut görevlerinden istifa için 26 Aralık’a kadar süre verdi. Aday olmak isteyen, il ve ilçe yöneticilerini kapsayan genelgede, belediye başkanları kapsam dışı tutuldu.

Eskişehir'de CHP'den milletvekili aday adayı olacağı için meclis üyeliğinden istifa eden Kadir Kodak ilk adımı atan oldu.

CHP İl Başkanı Recep Taşel de milletvekili aday adayı olacağı için istifa edeceğini dillendirmişti.

Başka istifalar da gelebilir kuşkusuz...

İYİ Parti İl Başkanı Emine Edizgil ile MHP İl Başkanı İsmail Candemir ise milletvekili aday adayı olmayacaklarını defaten açıkladıklarından buradan bir istifa en azından il bazından gelmeyecek.

Hasılı...

Artık siyasi partiler seçime giderken il ve ilçe örgütlerinde sıkıntı yaşamamak için yöneticilerin istifalarını erkenden alıp işleri yoluna koymak için zaman kazanmak istiyorlar ki bence çok mantıklı bir düşünce...

Genel itibarıyla siyasi partiler için aralık ayı istifa ayı olarak görülüyor...

Şunun şurasında 12 gün kaldı...

1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla seçim çalışmaları iyiden iyiye ivme kazanır...

Her zaman dediğimiz gibi...

Ne olursa olsun her şey Eskişehir için olsun...

Kalın sağlıcakla...