Eskişehir’in yıllanmış sorunları var… En gündemde olanı yeni bir çevre yolu yapımı… Yine şehir içi yolların yetersizliği var. Sıcak sularını termal tesislere dönüştüremeyen bir Eskişehir var…
Kentsel dönüşüm konusunda da pek başarılı olamadık. 99 Depremi’ni yaşadık ama gerekli adımları atmadık, atamadık. 6 Şubat Maraş Depremleri yetkilileri bir nebze harekete geçirmiş görünüyor.
Yine Eskişehir’de taşınması yıllardır gündemde olan bir yer var. Küçük Sanayi ya da Sanayi Çarşısı adıyla biliniyor. Kuruluşu 1950’lere dayanıyor.
Zaman içerisinde yerleşim alanlarının ortasında kaldı. Adeta çöküntü alanına dönüştü. Çalışma koşulları kesinlikle insanı değil. Yıllardır dönüştürülemeyen Küçük Sanayi Sitesi önce kentsel dönüşüm alanı ilan edildi, ardından afet riskli alana dönüştürüldü.
Tüm bunlara rağmen 2010’da başlayan süreç yılan hikâyesine döndü ve bir arpa boyu yol alınamadı.
Üstelik sorumluyu da bulamıyoruz! Sorumluluk derken şu an yetki Bakanlık’ta… Bugüne kadar neden dönüşemedi, bunun sorumlusu belli değil! Herkes, tüm taraflar kendince bir şeyler söylüyor…
Yazıişleri Müdürlerimizden Ayşe K. Uçak, detaylı bir çalışmaya imza attı. Meseleyi başından sonuna kadar özetledi. Siyasi ve teknik tüm taraflarla görüştü. Umarım çözüme katkısı olur.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, yetki istiyor.. Hatta bunun için harekete geçmiş… 31 Mart 2024 yerel seçimleri ardından Bakanlığa “Yapmayacaksanız, yetkinizi bize devredin” diye yazı yazmış.
Kurt’a henüz bir cevap verilmemiş. Doğrusu verileceğini de sanmıyorum. Çünkü konunu ‘teknik’ bir konu değil. Daha çok siyasi bir hal aldı…
Meseleyi yakından takip eden ve çözüm için hayli uğraşanlardan biri de AK Partili Murat Özcan… Özcan, Odunpazarı ve Büyükşehir Grup Başkanvekili olarak bu konuda ciddi mesai yaptı. Özcan “Dönüştürmek için ne yapılmalı” sorusuna “Esnafı mağdur etmeden taşınmasına yardımcı olmalıyız. Burayı boşalttıktan sonra arsa haline dönüştürülmesi gerekiyor” diyor.
Özcan, “Zaten çöküntü alanı… İddia ediyorum, arsaya dönüştürüldükten sonra imarı da ada bazında yapılırsa burayı hiç kimsenin dönüştürmesine gerek kalmaz.  İki sene içerisinde arsa sahipleri ve yatırımcılar orayı dönüştürmüş olur” ifadelerini kullandı.
Dönüşüm konusunda uzman isimlerden biri de Fesih Bingöl… Bingöl hem siyasi teknik bir isim… Eskişehir’de kentsel dönüşüm ve riskli yapılarla ilgili faaliyet yürüten Bingöl, hem inşaat mühendisi ve Saadet Partisi İl Başkanı…
Bingöl, Büyükşehir Meclisi’nde AK Partililer tarafından ret edilen imar planının “içi boş, içi dolu” meselesine kurban gittiğini ifade ediyor. Bingöl, bu noktada çok önemli bir tespitte bulunuyor ve “Belediyenin, o dönemde bölge için doğru bir plan hazırladığını” anlatıyor.
Bölge şu an afet riskli alan… Burada da kafalar karışık… Tek katlı yapılar çoğunlukta… Afet riski pek kafalara oturmuyor. Meseleyi İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, aydınlatıyor.
Kılıç, “afet riskli alan” ilan edilen Küçük Sanayi’nin deprem riskli olarak öncelikli dönüştürülmesi gereken bir yer olmadığına dikkat çekiyor ve “Ancak insanlar tuvaleti dahi olmayan dükkanlarda çalışıyorlar. Sadece bunun için bile bir an önce yenilenmesi gerekiyor” yorumu yaptı. 
Biraz da sahaya kulak verelim… 
Küçük Sanayi’de halen esnaflık yapan Halil Kılıç, Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası’nın eski başkanı…  Kılıç, siyasi çekişmeler nedeniyle Sanayi Çarşısı’nın yıllardır dönüştürülmediğini savunuyor.
Sanayi Çarşısı’nın temellerinin 1957 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından atıldığından bahseden Kılıç, “Yaklaşık 3600’ün üzerinde işletme vardı. Bunun yüzde 30’u yeni yapılan sanayi sitelerine taşındı. İşletmelerin yüzde 60’ı mülk sahiplerine ait, kalanlar kiracı.
Mülk sahipleri yeni işyerleri yapıldığı takdirde buranın dönüşmesine razılar… 50 yıldır ‘burası kalkacak’ deniliyor ama kaldırılmıyor. O kadar belediye başkanı ve milletvekili geldi gitti, sanayi hala yerinde duruyor. Dönüşmemesinin en büyük sebebi yaşanan siyasi çekişmelerdir” diyor.
Herkes şu konuda hem fikir; Küçük Sanayi dönüşmeli, taşınmalı… O halde Küçük Sanayi neden dönüşemiyor?