Kulağımıza kolay uygulanabilir gelen bilgileri ve reçeteleri seven bir toplum olduğumuzu düşünüyorum. Pandemi sürecinden sonra daha da zorlayabilen okula başlangıç ve uyum sürecine destek olacak bilgileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Her çocuğun bu aşamalara ihtiyacı olduğunu unutmadan bunları uygulayamadığımız ya da uyguladığımız halde sonuç alamadığımızda uzman desteği gerektiğini göz ardı etmeyelim. OKULA UYUM SÜRECİNDE
- OKUL BAŞLAMADAN ÖNCE GİDİP OKULU GÖRMEK: Bu keşif çocukların yeni okullarına alışma sürecini destekleyecektir.
- ORYANTASYON SÜRECİNE HAKİM OLMAK: Okulun oryantasyon (uyum) sürecini nasıl yürüttüğüyle ilgili bilgi almak ve çocuğunuzun kişilik özellikleri ile ilgili okula bilgi vermek iyi olabilir.
- DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞMAK: İlk defa okula gidecek çocuklar için üzülmeleri, ağlamaları, yeni girecekleri ortam hakkında kaygı duymaları oldukça normaldir. Böyle durumlarda ‘’büyüdün artık sen, ağlama, bak çok güzel geçecek okul, bir sürü arkadaşın olacak…’’ gibi cümleler kurmadan duygusunu anlamaya çalışmak faydalı olacaktır. ‘’Okulda olacağın sürede beni göremeyeceğin için üzülüyor olabilirsin ama okul bitiş saatinde tekrar birlikte olacağız.’’
- OKULA & ÖĞRETMENE GÜVENMEK: Ebeveyn olarak sizin okula, öğretmene güvenmeniz çok kıymetlidir. Siz güvendiğinizde çocuğunuz da güvenmek için daha sağlam adımlar atacaktır.
- KİTAPLARLA EŞLİK ETMEK: Okula başlamak konulu hikaye kitaplarının çocuğunuza ve size bu süreçte eşlik etmesi durumu somutlaştırmak ve anlamlandırmak için faydalı olacaktır.
- DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞMAK & DUYGULARINIZI PAYLAŞMAK: Çocuğunuzun eğer okula karşı olumsuz duygu ve düşüncesi varsa onun duygularını dile getirip, kendi okul deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Okula başladığınız zamanki fotoğraflarınızı gösterebilirsiniz. Onu özlediğinizi ancak okula başlayacağı için mutlu olduğunuzu belirtmeniz onun rahatlamasını sağlayacaktır.
- KARARLI, NET VE TUTARLI OLMAK: Her konuda olduğu gibi bu konuda da oldukça önemlidir. Ağladığında sebebini öğrenmeden okula gitmesine engel olmak sizi ‘’ağladığımda her şeyi yaptırabilirim’’ mesajıyla karşı karşıya bırakabilir. Sebebini anlamaya çalışarak kararlı olmanız uyum sürecini kolaylaştıracaktır.
- BİRLİKTE KARAR VERİN: Her şeyde olduğu gibi bu konuda da çocuklarla birlikte dengeyi bulmak mühim. Okula gittiğinde onu neler beklediği hakkında sohbet etmek, küçük kararları (çanta,kitap, kırtasiye alışverişi gibi) onun almasını sağlamak çocuğunuzla okul konusunda işbirliği yapmak açısından önemli.
- BİREY OLDUĞUNU UNUTMAMAK: Çocuğunuzla ve çevresindekilerle iletişim kurarken ötekileştirici cümlelerden kaçınmak önemli. Ben ve bizi ayırt etmek: “Öğretmenimizi sevdik, okula başladık, okulda zorlanıyoruz”... yerine onun yaşadıklarını tanımlamak önemli. Bu onun okula aidiyetini destekleyecektir.
- OKUL DIŞINDA BİRLİKTE AKTİF VAKİT GEÇİRMEK: Çocuğunuz okula başlamış olabilir, orada sosyal ilişkileriyle oyun ihtiyacının bir kısmı karşılanıyor olabilir ancak sizinle geçireceği vakit her zaman onun ihtiyacıdır. Okul dışındaki vakitlerde birlikte oyun oynamak, aktivitelere devam etmek, rutini korumak çok kıymetlidir.