Eskişehir’in eşsiz doğal güzelliklerinden biri Çifteler ilçemizdeki Sakarıbaşı mevki.. Sakaryabaşı diyenler de var. Sakarya Nehri’nin doğduğu nokta burası.
Yerin altı da üstü de ayrı güzel…
Altı da güzel çünkü yaklaşık 10-12 yıl önce suyun altının güzelliği keşfedildi. Dört beş noktada dalış yapılabiliyor. Suyun altı inanılmaz güzellikte… Çekilen fotoğraflara bakın… Özellikle Erkan Balk imzalı kareler…
Pek duyuramadık ama şu an ülkemizin en önemli tatlı su dalış noktalarından biri Sakarıbaşı’nda.
Suyun üstü zaten doğa harikası…
Piknik yapılıyor, balık restoranları var… Masalar buz gibi suyun içinde… Gökgöz denen noktanın hemen yanıbaşında Alikarnas’ta çay keyfi…
Deniz bisikleti ve sandalla gölette tur…
Suyun dinledirici sesiyle bölgede gezinti… O derece ki bazen yanınızdaki arkadaşı duymanız zorlaşıyor. Suyun içine salıncak yapıldı, hayli ilgi görmüştü…
Günden güne gelişiyor, adını duyuruyordu…
Cennet gibi bir köşe… Piknik için haftasonları yer bulmak imkansız!
İşte bu Sakarıbaşı’nda son günlerde sıkıntı var.
Sıkıntı dediysem öyle basit bir şey değil. Belki de felaket demeliydim.
Son gelen fotoğrafları gördünüz mü? O güzelim gölet kurumuş, yok olmuş adeta çöle dönmüş. Ortasından ince bir dere akıyor sadece… Manzara çok üzücü…
Buradan Eskişehir’e içme suyu getirmek istiyoruz. Proje başladı, imzalar atıldı. Yaklaşık beş yıl sonra Çifteler’in suyu kent merkezine gelecekti.
Şimdi kendine bile yetmiyor!
Peki, ne oldu Sakarıbaşı’na…
Ankara’dan gelen hocalar inceleme başlattı. Sonucu beklemek lazım. Bu arada her kafadan bir ses çıkıyor. Genel görüş; bölgedeki tarımsal sulama için açılan kuyuların suyu bitirdiği yönünde…
Eskiden 20 metreden çıkan suyun 60-70 metreden çıktığı iddia ediliyor…
Yani yer altı su kaynakları hayli azalmış görünüyor.
Suya az daha ihtiyaç duyan tarım ürünleri ekilmeli diye ara sıra uzmanlar açıklama yapıyor. Belki de artık onları dinlemeliyiz!
Bu konuda uzman bir isimde Garip Yıldırım… ESKİ’nin eski genel müdürlerinden… Yıldırım, felaketi sadece su kuyularına bağlamıyor. Kar ve yağmur yağışının azlığına da bağlıyor. Kar az yağmış. Yağmur ise yavaş yavaş değil birden ve sele neden olacak şekilde yağıyor artık.
Doğal olarak yer altı suları beslenemiyor.
Çalışma bir an önce sonuçlanmalı. Umarım geri dönüşü olmayan bir noktada değilizdir.