Seyir Defteri Bölüm 4: Uzak Doğu ve Eskişehir…

"Her zaman kazanan tek bir strateji vardır: Hedef pazarı titiz bir şekilde tanımlamak ve bu hedef pazara üstün bir teklif sunmak." – Philip Kotler

Seyir defterimizin dördüncü bölümü ile Eskişehir Turizmi için yeni pazar arayışlarına başlıyoruz. Yazımızın başında yer aldığı gibi, konumuzla bağlantılı olarak pazarlama dünyasının önemli isimlerinden Philip Kotler’in sözleri yazımıza eşlik edecek. Turizm sektörünün hem ülke hem de şehir tanıtımı ve ekonomisi için çok önemli bir faktör olduğunu önceki yazılarımızda belirtmiştik. Bu noktadan yola çıkarak, Eskişehir turizminin de özellikle son 10 yılda büyük bir gelişim gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu gelişimde, pazarlama stratejileri ve markalaşma çalışmalarının etkisiyle, şehrin sosyal ve kültürel yapısı, düzenlenen etkinlik ve organizasyonlar, başta Frig vadisi ve Odunpazarı bölgesi olmak üzere tarihi geçmişi ve alanları, fonksiyonel ve eğlenceli parkları, şehrin yeniliklere açık olması gibi ögeler büyük rol oynuyor.

Her geçen gün artan turizm tesisleri ve sunduğu imkânları ile Eskişehir, son yıllarda kültür turizmi ve diğer turizm aktiviteleri ile de dikkatleri üzerinde toplamaya devam ediyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamış olduğu 2018 yılı verilerine göre, Eskişehir’de Belediye ve Bakanlık İşletme Belgesine sahip olan 54 tesis ve 5629 yatak sayısı bulunurken, 2019 yılı 1. Çeyrek (Ocak-Mart) istatistiklerinde bu sayı 55 Tesis 6079 yatak sayısı olarak belirtiliyor. Tabii ki, Eskişehir turizminde özellikle son on yılda yaşanan bu gelişmelerin pozitif anlamda daha da büyüyerek devam etmesi gerekiyor. Bu nedenle, Eskişehir turizmi ile ilgili olarak çalışmalarına devam eden tüm kurum, kuruluş ve yetkililerin yeni pazar arayışlarını sürdürerek, var olan Eskişehir turizmini geliştirme yoluna gitmeleri her açıdan büyük önem gösteriyor. Eskişehir turizmi açısından yurt içinde yeni potansiyel pazar arayışlarında olmak tabii ki çok önemli ama birçok şehir yönetimi ve o şehirde yer alan yatırımcıların büyük kısmı genel olarak yurtiçi pazarına yöneldiğinden dolayı var olan pazardan pay almak gittikçe zorlaşıyor.

Yeni Pazarlar, Yeni Stratejiler…

Bu gelişmeler doğrultusunda, yurtdışı pazarına açılmak ve bu pazardan bir kaynak yaratmak, Eskişehir turizmine beraberinde önemli gelişmeler yaşatabilecek bir faktör olarak ön plana çıkıyor. Yurtdışı pazarlarının şehir turizmlerine ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda büyük katkıları olduğunu unutmadan belirtmek isterim. Bu bağlamda, son yıllarda turizm sektörü açısından Uzak Doğu ülkeleri en önemli yurtdışı pazarlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor.  Uzak doğu ülkeleri denince aklımıza ilk olarak Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur gibi ülkeler geliyor. Bu yazımda turizm ile ilgili olarak, bahsetmiş olduğum ülkeler arasından biraz daha fazla ön plana çıkan Çin, Japonya ve Güney Kore’ye değinmeye çalışacağım. Çin Halk Cumhuriyetinde yaklaşık 1,5 milyara yakın insan yaşıyor ve sadece turizm sektörünün değil birçok sektörün yakından ilgilendiği ve bağlantısı olduğu bir ülke olarak dikkat çekiyor.

2018 yılını "Türkiye Turizm Yılı" olarak ilan eden Çin’den yaklaşık 394 bin turist ülkemize geldi. Ticari, ekonomik ve kültürel anlamda gün geçtikçe gelişen ilişkilerin etkisiyle, bu rakamların önümüzdeki yıllarda büyük bir artış göstereceği de söyleniyor. Yaklaşık 130 Milyon kişinin yaşadığı Japonya, Uzak Doğu’nun önde gelen ülkelerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik yenilikler ve gelişmiş sanayisi ile tüm dünyada adından söz ettiren Japon halkı için seyahat etmek, yeni ülkeler ve kültürlerle tanışmak önemli bir rol oynuyor. 2018 yılında ülkemize gelen Japon turist sayısı yaklaşık 83bin kişi civarındaydı. Ülkemizin “2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı” faaliyetleri ile devam ettirdiği tanıtım ve reklam çalışmaları sayesinde Türkiye’ye gelen Japon turist sayısının arttırılması planlanıyor. Öyle ki, 2019 yılı Ocak-Şubat ayı verilerine göre, Japonya’dan ülkemize ilk iki ayda gelen turist sayısı yaklaşık 13bin kişi civarındaydı. Diğer yandan, Güney Kore yaklaşık 51 milyon nüfusu, hızlı bir şekilde güçlenen ekonomisi ile Uzak Doğu ülkeleri arasında ön plana çıkıyor. 2018 yılında ülkemize gelen Güney Koreli turist sayısının yaklaşık 160bin kişi olduğu iletiliyor.

"Gelecek önümüzde değil; Onun içindeyiz." – Philip Kotler

Ülkemizin özellikle son yıllarda bu üç ülke ile kurduğu ticari, kültürel ilişkiler ve yapılan tanıtım çalışmaları sayesinde gelen turist sayısında ciddi bir artış bekleniyor. Bu doğrultuda, ilimiz içinde özellikle Uzak Doğu’nun önde gelen bu üç ülkesi önemli bir pazar olarak dikkat çekiyor. Esasında, şehrimizin bazı kurum, kuruluş ve yetkililerinin özellikle bu üç ülke ile turizm ve tanıtım çalışmaları üzerine projeler geliştirip uygulamaya başladığını da söylemek isterim. İlk olarak, Uzak Doğu ülkeleri ile çalışan turizm acentalarıyla kurulacak işbirliği sayesinde ilimize bu ülkelerden gelen turist sayısını arttırabileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca, Uzak Doğu ülkelerinde yaşayan birçok kişinin termal ve kültür turizmine büyük bir ilgisi olduğu düşünülürse, ilimizin bu açıdan büyük bir şansa sahip olduğunu da belirtmem gerekir. Termal ve kültür turizmi ile ilgili yapılacak stratejik plan ve çalışmalar, ilimize bu ülkelerden gelen turist sayısındaki artışı olumlu bir şekilde etkileyecektir. Bunlara ek olarak, son yıllarda Uzak Doğu ülkelerindeki futbol sektörünün hızlı gelişimine bakılırsa, Eskişehirspor’un katılımı ile ilimizde düzenlenebilecek bir futbol turnuvası veya etkinlik önemli bir katkı sağlayabilir. Uzak Doğu ülkeleri ile ilgili bu öneriler ve sürdürülebilir projeler ile Eskişehir turizmini geliştirip katkı sağlayabileceğimizi düşünüyorum.

Seyir defterinin yeni bölümlerinde görüşmek dileğiyle…

İletişim:

E-mail: [email protected]

Twitter: YigitMumcu