Ayşe Kaytan Uçak yazdı...
AK Parti’de, büyük kongrenin Şubat ayının son haftasında yapılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek aday olacağı kongrede başta partinin ana kademesini oluşturan 75 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu listesinde, sonrasında ise kabinede değişikliğe gidileceği konuşuluyor.
MKYK’da yaşanacak değişikliğin Eskişehir’e yansımaları illaki olacak. Özellikle MKYK’ya girme beklentisi içerisinde olan isimlerin kulis çalışmalarına başladığı şu sıralar oldukça fazla dillendiriliyor.
MKYK için Hakan Çizmelioğlu, Mürsel Çavdar, Nebi Hatipoğlu, Ayşen Gürcan ve Ali Demirel’in isimleri kulislerde dolaşmaya başladı.
Son başbakan Binali Yıldırım’ın referansı ile 2023’teki büyük kurultayda MKYK üyeliğine seçilen Ali Demirel’in ikinci dönem için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Nebi Hatipoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması MKYK’daki şansını artırırken, Ayşen Gürcan ise il teşkilatından aldığı destek ile MKYK’nın kapısını çalacak.
AK Parti MKYK’da bugüne kadar, 26. ve 27. dönem AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Emine Nur Günay ve Harun Karacan, eski Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ile geçtiğimiz dönem üçüncü sıra milletvekili adayı olan Ali Demirel yer aldı. MKYK adaylığı için adı geçen isimlere bir göz atalım…
Ali Demirel: Siyasete 2002 yılında AK Parti üyeliğiyle başlayan Demirel, 2009 yerel seçimlerinde Tepebaşı Meclis Üyesi adayı oldu. 2009-2014 yıllarında iki dönem İl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili adayı oldu. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti’den Eskişehir 3.sıra milletvekili adayı olarak gösterildi. Demirel, son başbakan Binali Yıldırım referansı ile 2023’teki büyük kurultayda MKYK üyeliğine seçildi.
Ayşen Gürcan: 2015 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlık görevinin sona ermesinin ardından aynı yıl Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atandı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti’den Eskişehir 2.sıra milletvekili adayı olarak gösterilmiş ve seçilerek Meclis’e girdi. TBMM’de Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi olarak görev yapıyor.
Nebi Hatipoğlu: 14 Mayıs 2023 seçimlerinde İYİ Parti’den milletvekili seçildi. Aynı yıl İYİ Parti’den istifa ederek AK Parti’ye katıldı. Hatipoğlu, TBMM’de Dilekçe Komisyonu’nda görev alıyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde AK Parti’den Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterildi. Hatipoğlu seçimlerde yüzde 37.85 oranında oy aldı.
Mürsel Çavdar: 2015-2017 yılları arasında Odunpazarı Gençlik Kolları Başkanlığı görevini yürüttü. AK Parti’de aktif siyaset yapan Çavdar Ailesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlıklarıyla biliniyor. Erdoğan, Eskişehir ziyareti sırasında Çavdar Ailesi’ni evlerinde ziyaret etmiş ve daha sonra Külliye’de ağırlamıştı.
Hakan Çizmelioğlu: 2001 yılında AK Parti Kurucu İl Gençlik Kolları’ndan Sosyal İşler Başkanlığı, İl Sekreterliği, Teşkilat ve Siyasi Hukuki İşler Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2009 yılında kurucu Odunpazarı İlçe Gençlik Kolları Başkanı olarak atandı. 2010-2015 yılları arasında ise AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevini yürüttü. 2018’de İl Yönetim Kurulu Üyesi olan Çizmelioğlu, 2019-2023 yılları arasında Tepebaşı İlçe Başkanlığı görevini üstlendi. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde AK Parti’den Eskişehir 4.sıra milletvekili adayı olarak gösterildi.
***
Bu isimlerin dışında sürpriz bir ismin girme olasılığı var mı?
AK Parti söz konusu olduğunda herhangi bir tahminde bulunmak zor. Ben işin orasında değilim. AK Parti’deki MKYK’ya girme telaşı şimdilik AK Parti’nin bir iç meselesi gibi görünüyor. Ancak unutmayalım ki AK Parti yönetiminin en üst kurulu olan MKYK’da kimin yer alacağı ve nasıl bir performans sergileyeceği Eskişehir için de büyük önem taşıyor.