İktidar Partisi en önemli seçimine giderken yeni il başkanını arıyor. Osman Yüksel, Fikret Dönmez, Murat Canözer, Salih Koca, Süleyman Reyhan, Dündar Ünlü ve Zihni Çalışkan’ın ardından sekizinci il başkanı kim olacak?

Zihni Çalışkan’ın milletvekili adaylığı için ayrılığı henüz kesinleşmedi! Siyasette en küçük ihtimalin bile gerçekleşme oranının yüksek olduğunu biliyoruz. O yüzden bende genel kanıya teslim olup Çalışkan sonrası için konuşulanları yazacağım.

Osman Yüksel ile Eskişehir ile güzel bir uyum yakalayan AK Parti, bu başarısını Dündar Ünlü dönemine kadar bir daha gösteremedi. Özellikle Murat Canözer, Salih Koca ve Süleyman Reyhan döneminde parti dar bir alana hapsedilmişti. Önce Tepebaşı’nın ardından Odunpazarı’nın kaybedilmesi bu döneme denk gelir!

‘Vakıfçılar’ olarak adlandırılan bu grup, Birlik Vakfı’nı yönetir gibi yüzde 50 oy almış partiyi yönetmeye kalkıştı. Sonuç elbette iyi olmadı.
AK Parti’nin kitle partisi olduğu unutulmuştu.

Son günlerde Vakıfçılar’ın yeniden heyecanlandığına şahit oluyoruz. Süleyman Reyhan, Zihni Çalışkan’ın yönetimine girince ‘plan deşifre’ olmuştu diyenler ‘gördün mü bak’ diyor.
Vakıfçılar, 2011-2014 arasında il başkanı olan Reyhan’ın yeniden il başkanı olması için harekete geçti. Vakıf’tan uzun bir aradan sonra üyelere ‘toplantı’ SMS’i geldi. Murat Canözer, Kanal 26’daki yayına katıldı. Canözer, yıllardır sahada yoktu.

Vakıf, her fırsatta Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın’ı Eskişehir’e getiriyor! Yalçın için ne düşündüklerini sonraki yazıya bırakalım.
Haziran 2015 seçiminde vekil seçilen Salih Koca, Kasım 2015’te yerini Harun Karacan’ı bırakmıştı. Koca’nın da sahalara dönmek için Reyhan’ın il başkanlığına ihtiyacı var.

Zihni Çalışkan’da her ne kadar ‘vakıfçıların’ arasından gelse de ‘ekipten’ sayılmaz! En azından dört buçuk yıl boyunca öyle bir görüntü vermedi. Parti’yi, Yunusemre Caddesi’nden yönetti.
Çalışkan, Reyhan’ın il başkanlığına nasıl bakıyor? Burası biraz flu…

Vekiller ne durumda?
Harun Karacan’ı doğrudan karşı cepheye yazmalıyız. Karacan’ın sadece Birlik Vakfı ile değil yeryüzündeki hiçbir vakıf, dernek ve cemaatle ilişkisi yok. Karacan, 2014 seçiminde Büyükşehir adayıydı. Neler çektiğini, nelerle karşılaştığını sadece Karacan, Nuri Temizsoy, Serhan Arıman, Metin Güler, Özgür Alp bilir!
Bilenler az değilmiş ha! Liste de hayli uzunmuş…

Karacan, Reyhan’ın göreve gelmemesi için elinden geleni yapacaktır. Yeni ittifaklar kurulabilir…
Nabi Hoca ve Emine Nur Günay, ‘düşmanımın düşmanı dostumdur’ diyerek Reyhan’ın ikinci dönemine vize verecektir. 

MKYK Üyesi Burhan Sakallı, Eskişehir’de politika düşünüyorsa Vaşington Büyükelçimiz Murat Mercan, Mustafa Birsen, Hasan Tuç ve Serhat Tunç’un da Reyhan’a olumsuz bakacağını biliyoruz.
Yine yönetim içinden, Eskişehir’in siyasi dokusunu bilen bazı isimlerin Reyhan’ın il başkanlığına karşı çıkacağını tahmin ediyorum.

‘Birlik Vakfı Uzmanı’ olan Dündar Ünlü’yü de karşı cepheye yazalım. Yine Murat Özcan’ın da vize vereceğini sanmıyorum. Tüm bunları alt alta yazınca Reyhan’ın atanmasının partiyi getireceği nokta ortada… 

AK Parti’nin bu seçimden, Eskişehir’den beklentisi ne? Yeni il başkanından ne isteniyor? Bu sorunun cevabı yeni il başkanını belirleyecek.