Evrensel bir tartışma konusu olan "Para mutluluk getirir mi?" sorusuna yanıt arayan bilim insanları çalışmalarını sürdürüyor.

Daha çok ABD ve Avrupa ülkelerindeki bilim insanlarınca yapılan bu yöndeki araştırmaların Türkiye'de uygulanması nasıl sonuçlar verir az çok kestirebiliyoruz.

Türkiye'de bazı varlıklı şairler, yazarlar ve bilim insanlarının düşük gelirli yoksul kitlelerin durumunu kendilerine dert edindikleri malum...

"Mutluluğun Resmini yapabilir misin Abidin?" mısrasını hatırlarsınız...

Dünya şairi Nazım Hikmet Ran'ın Paris'te bir otel odasında ünlü ressam Abidin Dino ile dostluğunu paylaştığı bir anı simgeleyen şiirindeki bu mısra, tarifi kişiye göre değişen mutluluğa atıf yapıyor.

Varlıklı ailelerden gelen...

Biri şiir ve yazımda diğeri ise resimde dünyanın kabul ettiği iki kıymetli yazar ve sanatçının, yoksul halkın sorunlarına sanatsal eleştirileri, sürgünlerde bir hayatı onlara dayatsa da fikirlerinden ve savundukları değerlerden onları asla vaz geçirmedi.

Hayatlarının büyük kısmını cezaevlerinde ve sürgünde geçirdiler.  

Para mutluluk getirir mi? sorusu da her daim tartışma konusu olmaya namzet bir durum oldu.

Bu soruyayanıt bulmaya çabalayan bilim insanları, iki zengin bağışçıyı 2 milyon dolar dağıtmaya ikna etti. Sonuçlar, hakemli, çok disiplinli bir bilimsel dergi olan ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı PNAS'ta yayınlandı.

IFLScience'ta yer alan ve Cumhuriyet'te yayınlanan habere göre, ABD'den Kenya'ya kadar gelir durumu farklı 7 ülkeden 200 katılımcıya tek seferde 10'ar bin dolar dağıtıldı. Katılımcıların hepsi biraz İngilizce konuşabilirken, yaşları farklı, çoğunlukla lisans ya da daha yüksek seviyede eğitim almışlar.  

Verilen paranın üç ay içinde harcamaları istendi, ardından üç ay boyunca aylık bir anket doldurmaları ve ödemeden 6 ay sonra da bir başka anket doldurmaları istendi. Anketler beş maddeden oluşan "Yaşam Memnuniyeti Ölçeği" ile olumlu ve olumsuz duyguları ölçen bir ila beş arasındaki puanlama sistemini içermekteydi. Çalışmaya, hiç para almayan 100 kişilik bir kontrol grubu da dahil edildi.

Çalışmanın sonucunda, para alan katılımcıların para almayan gruba kıyasla önemli ölçüde mutluluk artışı gösterdiği ve bu etkinin düşük gelirli ülkelerde daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ayda 10 bin dolar maaş alan kişilerin mutluluklarında önemli bir artış tespit edilemedi. Para alan 200 katılımcı arasında, toplam yaşam memnuniyeti kişi başına ortalama 0,36 puan arttı.

Varlıklı bağışçıların memnuniyeti ise her biri için tahmini 0,16 puan azaldı. "Paranın genel yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu" sonucuna ulaşıldı.

Araştırmanın sonucu, tahmin ettiğiniz gibi geliri düşük kişilerde para mutluluk sağlamış.

Hasılı...

Asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu, resmi rakamlarla yüzde 85, ENAG ve çarşı-pazar rakamlarıyla enflasyonun yüzde 185 olduğu yurdumda, yoksul ve dar gelirli bir kişiye 186 bin lira verip "Üç ay içinde harca" dediğinizde mutlu mu mutsuz mu olurdu?

Bunu da siz değerli okuyucularımın değerlendirmesine bırakayım...

Ne dersiniz?