Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye’nin sığınmacılar için toplamda 45 milyar dolar harcadığını açıkladı.
Kafalar karışmasın diye rakamları anlaşılır hale getirelim...
45 milyar dolar 838 milyar lira yapıyor.
Eski parayla 838 katrilyon lira...
Bu parayı biraz da mukayese ederek anlatırsak...
Türkiye'nin 2022 yılı bütçesi 1 trilyon 751 milyar lira olarak belirlenmişti. Ama malum geçen yıl dolar kuru 9-10 liralardan 18 liralara kadar çıkınca bu yıl yaz başında 1 trilyon 80 milyar lira ek bütçe getirilmişti TBMM'ye.
Hasılı Türkiye'nin 2022 yılı bütçesi ek bütçeyle toplam 2 trilyon 830 milyar lira olmuştu.
Buradan hareketle Türkiye'nin misafir ettiği büyük çoğunluğu Suriye, Afganistan, Pakistan, İran ve Irak'tan yaklaşık 5 milyon sığınmacıya koca Türkiye'nin bütçesinin neredeyse üçte biri harcanmış.
Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı Programı'nın 4. fazının imza törenine katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu konuda neler söylemiş kulak kesilmekte fayda var:
"Ülkemiz, Suriye'deki çatışmaların başlangıcından bu yana, tarihsel birikiminin de gereği olarak, insani sorumluluk duygusuyla hareket etmektedir. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük göç dalgasına sebep olan bu savaşta Türkiye, sığınmacılara yönelik insani yardım çalışmalarına uluslararası toplumun verdiği desteğe nispetle daha yüksek bir oranda katılmış ve kendi öz kaynaklarından yaklaşık 45 milyar dolar harcamıştır. Bu bakış açısını Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle de özetleyecek olursak; bizler, "Hiç kimseyi etnik kimliği, dini, kültürü sebebiyle geri çevirmedik. Tarihimizin, kültürümüzün ve inancımızın yüklediği bu görevi bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğiz."
Sığınmacıların kısa vadede ülkelerine dönebileceği koşulların oluşmaması üzerine, anaokulları dahil Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızı ayırt etmeksizin tüm çocuklara açtık ve 'Şartlı Eğitim Yardımı' programımızı, Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı adı altında, 'en kırılgan durumdaki tüm çocukları' kapsayacak şekilde genişlettik. İlk göç dalgasından bu yana 920 bini aşkın öğrenci okullaştırıldı. Bu vesile ile Yabancılara yönelik Şartlı Eğitim Yardımı 4'üncü faz kapsamında programdan çekilen UNICEF ve ECHO’ya, 5 yıl boyunca sürdürdükleri kesintisiz, etkin ve kaliteli ortaklıkları için, okullaştırdığımız tüm çocuklar adına teşekkür ederim."
Koskoca Türkiye'nin bütçesinin neredeyse üçte birini göçmenlere harcadığını söyleyen bakanın sözünün üstüne söylenebilecek pek çok söz var ancak...
Bırakın ülkemizde şu kadar aç, bu kadar yoksul insan var edebiyatını...
Sadece bu para eğitime harcansaydı...
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın söylediği gibi "Güney Kore’nin 1985-2005 yıllarında yaptığı gibi biz bu paraları (140 milyar dolar) eğitime harcasaydık bugün milli gelirimiz mevcudun 3 katıydı. Ancak biz eğitime yatırmak yerine İstanbul Zincirlikuyu’daki belediye otobüs arsası üzerine Alışveriş Merkezi yaptık."
Dahası ülkemize kabul ettiğimiz sığınmacılara harcadık.
Bu tamamen tercih meselesi.
AK Parti ve ortağı MHP'nin hayata geçirdiği "yabancıları ülkemizde misafir etme" pilavı daha çok su kaldırır kaldırmasına ama...
Misafirlik durumu daimi ikamete dönüşmek üzere...
85 milyonluk Türkiye'nin bölüşümünü sığınmacıları da dahil ettiğimizde en iyi ihtimalle 90 milyonun bölüşümüne yükselten bu durum, yüksek enflasyonun yoksullaştırma etkisini katmerli hale getiriyor.
Bilin istedim.