"Gösterim, video, arama motoru, diğer ve ilan olmak üzere 5 kategoride incelenen dijital medya yatırımları yüzde 78'lik büyüme ile ilk sırada. Geçen yıl ilk altı ayda 7,9 milyar lira olan medya ve reklam yatırımları bu yıl aynı dönem 14,07 milyar liraya çıktı. Platform türlerine göre bakıldığında mobili yüzde 76 pay aldığı görüldü."

Bu bilgiler Deloitte’un yaptığı araştırmada yer alıyor.

Reklamcılar Derneği (RD), Reklamverenler Derneği (RVD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB), Açıkhava Reklamcıları Vakfı (ARVAK), Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği (URYAD) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA TR) adına bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlandı bu çalışma.

Araştırmaya göre, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'de yapılan 17 milyar lirayı aşan reklama yatırımının yüzde 46’sını dijital kanallar, yüzde 42’sini de televizyonlar elde etti. Söz konusu iki mecrayı yüzde 3,9 ile açıkhava takip ederken yüzde 2,5 radyo pay aldı.

Yazılı basının payı yüzde 2 olarak kaydedildi.

En hızlı büyüyen kanal dijital.

2022 yılı ilk yarıyılında "reklamın yayınlandığı cihaz türü" filtresine göre dijital medya yatırımlarına bakıldığında, mobil cihazların yüzde 76’lık paya sahip olduğu görüldü.

2021 yılında 5,3 milyar TL’lik yatırıma sahip olan mobil cihaz medya yatırımı 10,6 milyar TL’ye ulaştı.

Buradan anlaşılacağı gibi teknolojik gelişmelere de paralel olara artık dijital medya sektörde hakimiyetini ilan etti.

Her zaman veriler, gerçeği destekler.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Nisan 2022 verilerine göre son 4 yılda yazım ve çizim kağıtlarındaki artış 5 kata yaklaşıyor.

Aynı dönemde dergi fiyatları iki kat artarken gazete fiyatları ise sadece bir kat arttı.

Yine TÜİK’in yayınladığı Yazılı Medya ve Uluslararası Standart Kitap Numarası İstatistikleri’ndeki veriler de basılı yayın sektöründeki durumu ortaya net bir şekilde koyuyor.

Buna göre gazete ve dergi sayısı 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 6 azalırken 2012 yılına göre ise gazetelerin sayısı  yüzde 31 azaldı.

Geleneksel medya arasında kendine yer bulan gazeteler, artık ileri yaş grubunun alışkanlıklarına bağlı bir iletişim mecrası olarak kaldı.

Klasik, "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" ifadesi burada kendine yer buluyor.

İletişim çağında şaşırtmayan bu gelişme Eskişehir'de farklı sonuçlar doğurmuyor kuşkusuz.

Anlayacağınız, Eskişehir gündemini cep telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan sosyal medya hesaplarına kaydolduğunuz internet haber portallarından öğreniyorsanız, siz de dijital medyanın bir tarafına tutunmuşunuz demektir.

Dijital medyanın büyümesine farkında olmadan katkıda bulunmuşunuz demektir...  

Hem de hatırısayılır bir süredir...

Haksız mıyım?