Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti’ydi. Türk Dünyası’nın ilk Kültür Başkenti ise Astana’ydı.

Astana, 2012 yılında başkentlik yaptı. Ve bayrağı Eskişehir’e devretti.
Eskişehir, Kazan’a… Kazan, Merv’e… Merv, Şeki’ye devretti… Türkistan, Kastamonu, Oş, Hive, Bursa ve Şuşa da başkentlik yaptı. Şuşa 2023 yılı başkenti…
Eskişehir’in Başkentliği çok farklıydı. Bayrağı devraldığımız Astana’da belki biraz da ilk olmanın verdiği bir ‘acemilikle’ tüm yıl boyunca 10-12 etkinlik yapılmıştı.
Eskişehir’de bir haftada yapılan etkinlik sayısı bile daha fazlaydı.
Eskişehir, dönemin AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı’nın girişimleri sayesinde başkent oldu. Yine Nabi Hoca’nın gayretleriyle hatırı sayılır bir bütçe, Başkent Eskişehir’in emrine sunuldu.
Kalıcı eserler… Yüzlerce kültür ve sanat etkinliği… Başta Türk Dünyası olmak üzere yurt dışı gezileri… Restorasyon çalışmaları… 100 yıl geçse dönüp bakılmayacak eserler onarıldı, işlev kazandırıldı.
Kalıcı eser derken sadece bina anlamında değil sinema filmi, belgeseller, kitaplar…
Eskişehir, hareketli ve veremli bir başkent olmuştu.
Nereden çıktı peki bu 10 yıl öncesinin başkentlik meselesi…
Evet, Ajandam…
Türk Dünyası Vakfı, 2 Temmuz 2015’te Hasırca Kampı’nda yenileme çalışması yapmış. Hasırca, elden geçirilmiş ve hak ettiği değeri görmüştü.
Bu arada Eskişehir’in başkentliği devam etti.
Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı 2013 ve 2014’ün yarısına kadar faaliyetleri yürüttü. Daha sonra Türk Dünyası Vakfı kuruldu. Hem kalan işleri takip etsin hem de bu alanda çalışmalar yürütsün isteniyordu.
Türk Dünyası Vakfı bu amaçla kuruldu fakat kuruluş amacına pek hizmet edemedi.
Odunpazarı’nda tarihi bir konakta hizmet veriyor. Doğrusu neler yaptığını pek bilmiyorum. Kamuoyu da pek bilmiyor. Vakıf’tan açıklama gelmiyor. Çoğu zaman varlığı unutuluyor.
Belki bütçeleri yoktur, belki başka sebepler… Bilemem…
Oysa stadın yerine yapılan Millet Bahçesi’ndeki kafeler ve otopark Vakfa ait. Bildiğim kadarıyla başka gelirleri de var. Bütçe sorunu olmaması lazım. Sanırım Vakıf yönetimi fazla görünür olmak istemiyor!
Son dönemde tüm bürokratların yaptığı gibi sessiz sedasız kimseye bi şey demeden yaşayıp gidiyor.
Kimseyi ziyaret etmiyor, kimse onu ziyaret etmiyor… Gerçekten ilginç…
Sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla iki üç güzel proje yürütülüyor. Düşünce Okulu, Bilgi Yarışması gibi… Daha görünür olması gerektiğini düşünüyorum.
Potansiyel var, akademi var, 10 yıllık birikim var…
Biraz gayretle çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.