Arif Anbar yazdı...

Uzun süredir Eskişehir’in kanalizasyon sistemi alarm veriyor.

Özellikle son bir yıldır sıklıkla rögarlardan kanalizasyon suyunun taştığına şahit oluyoruz.

Haliyle vatandaşlar durumdan rahatsız; çevre kirleniyor, kötü koku meydana geliyor, haşere oluşumu artıyor ve insan sağlığı tehlike altına giriyor.

Bu sorunun nedeni belli: Kanalizasyon sistemimiz artık Eskişehir’in artan nüfusunu taşıyamıyor!

*

Eskişehir’e kanalizasyon sistemini kuran belediye başkanı rahmetli Selami Vardar.

Ama uzun yıllar önce kurulan bu sistem artık Eskişehir’e yetmiyor, sağlıklı işlemiyor.

Selami Vardar’dan sonra göreve gelenler ‘nasıl olsa Eskişehir’i butik kent haline getireceğiz, demografik yapının değişmesine izin vermeyeceğiz, büyümesini önleyeceğiz’ mantığında oldukları için, bir gün kanalizasyonun yetersiz gelebileceğini hiç düşünmediler ve altyapıya ciddi bir yatırım yapmadılar.

*

Fakat her ne kadar Eskişehir’in butik bir şehir olmasını istedilerse de -ki bazı yönleriyle başarılı oldular- önüne geçilemeyen ve öngörülemeyen faktörler nedeniyle Eskişehir’in nüfusu tahmin edilenden hızlı arttı.

- Yanlış dış politika nedeniyle özellikle Suriye, Irak, Afganistan ve İran’dan Türkiye’ye büyük bir göç geldi. Bu düzensiz göçten Eskişehir de nasibini aldı.

- 6 Şubat 2023’te Maraş merkezli gerçekleşen büyük depremler sonrasında Eskişehir’e doğru bir göç dalgası yaşandı.

- Üniversite öğrencilerimizin sayısı yıllar içerisinde arttı. Şu anda 100 bin öğrenci olduğu öngörülüyor. Büyük çoğunluğu ikamet adreslerini Eskişehir’e aldırmıyorlar, bu nedenle Eskişehir’in resmi nüfusu içerisinde görünmüyorlar. Eskişehir’in resmi nüfusunun 915 bin olduğu düşünüldüğünde, öğrencileri de işin içine katarsak 1 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip olduğumuzu ifade edebiliriz.

- Tüm bunların yanı sıra ticaret ve turizm nedeniyle Eskişehir’e gelen ve konaklayan yurttaşlarımız var. Bu hareketliliğin de Eskişehir’in altyapısına yük getirdiğini söyleyebilirim.

*

Dolayısıyla, Eskişehir, beklenenden çok önce 1 milyon nüfus bandını aşmış durumda. Ancak Eskişehir’in kanalizasyon sistemi böylesi bir nüfusa yetecek kapasitede değil. O nedenle alarm veriyor.

Bu noktada vatandaşlarımızı uyarıyor, kanalizasyon taşmalarının artarak devam edeceğini öngördüğümü söylüyor ve buna göre önlemlerini almaları gerektiğini ifade ediyorum.

*

Geçmişi eşelemenin faydası yok ancak ders alınması için şunu vurgulamak zorundayım: Çeyrek asır Eskişehir’i yönetenler altyapı konusunda bir öngörü oluşturamamışlar, gerekli yatırımları yapmamışlar. Sonuçta, Eskişehir’e, başa çıkması gereken büyük bir yük bırakmışlar.

*

Peki, bundan sonra ne yapılmalı?

Altyapı işi büyük bütçeler gerektiren ve uzun zaman isteyen meşakkatli bir iş. Öyle bile olsa, sorumlu irade, zaman kaybetmeden ve sorun iyiden iyiye büyümeden altyapı seferberliğine başlamalı.