Eskişehir, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti’ydi. O sene yüzlerce etkinlik yapıldı, onlarca tarihi eser onarıldı. Yine pek çok kalıcı eser kazandık. Stadyum, Millet Bahçesi, kütüphane, ilçelere konaklar…

Eski stat karşısındaki İl Halk Kütüphanesi de yenilendi. Yenilendi dediysem öyle göstermelik değil. Ciddi ciddi yıkıldı ve yerine kapasitesi sekiz kat artırılmış yepyeni bir kütüphane yapıldı.
Yenilenen İl Halk Kütüphanemiz 1 Eylül 2021’de açıldı. Hem içeriği zenginleşti hem de fiziki mekanlar büyüdü. Sonuçta güzel bir çalışma ve okuma ortamı oluşturuldu.
Böylesi bir binanın, kentin ihtiyacına yıllarca yeteceğini düşünmüştük.
Maalesef öyle olmadı!
İki yılı doldurmadan yetersiz kalmaya başladı. Türkiye, nüfusu artan bir ülke. Yapılan hizmet kısa sürede ‘yetersiz’ hale geliyor. Ya da zamanın ihtiyaçlarına göre yeniden ele alınması gerekiyor.
Yeni Adliye binası yapıldığı zaman da benzer bir düşünce vardı. Yıllarca yeteceği düşünülmüştü… Yetmedi! Son yıllarda ek adliye binası için yer aranıyor.
Benzer bir örnek daha vereyim.
Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi ile ilgili bir şikayet aldık. Okurumuz giriş bileti almakta yaşadığı zorlukları aktardı. Sabah gidip bilet alsa dört saat beklemek zorunda kalıyormuş.
Geç saatte alsa bilet yok… Biletin internet üzerinden alınması isteniyor. Ya da makul bir düzenleme yapılması…
Aynı şey su yükleme sistemi için de geçerli… Pek çok kişi karta yüklemenin yanı sıra internet üzerinden yükleme imkanı istiyor.
Örnekler böyle…
İhtiyaçlar bitmiyor… En iyi hizmeti de yapsanız, en güzel binayı da yapsanız bir süre sonra gözden geçirilmesi gerekiyor.
İktidarlardaki ‘yorgunluk’ işte buradan kaynaklanıyor. Sürekli yapılması, devamlı yenilenmesi gerekiyor.