Boyun tutulmalarının sık olarak tekrarlaması bir şeylerin yolunda gitmemeğe başladığının ön işaretleridir. Yani boyun tutulmalarımız sık tekrar ediyorsa dikkat etmek gerekir bunlar öncü belirtilerdir. 
Boyun fıtığı, boyun omurları arasında yer alan kıkırdağın yani intervertebral disklerin, omurilik kanalına doğru fıtıklaşmasıyla kola giden sinir köküne ve/veya omuriliğe bası yapması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.  
Tıbbi olarak servikal disk hernisi olarak adlandırılır.
En sık boyun fıtığının ortaya çıktığı seviyeler, C5-6 ve C6-7 seviyeleridir. 
Boynun en hareketli olan segmentleri olması nedeni ile bu seviyelerde daha sık görülen bir hastalıktır.  

Boyun ağrısı: Boyun hareketleri kısıtlanır. Künt, baskı tarzında bir ağrı hissedilir. Başın arka bölgesine ve iki kürek kemiğinin arasına doğru yayılan bir ağrı hissedilebilir. 

Omuz ve kol ağrısı: Ağrı, sinirin basıya uğradığı seviyeye göre değişkenlik gösterir. Omuz, kol ve el parmaklarına doğru yayılan ağrıya yol açabilir. Hasta, başını hareket ettirmekten kaçınır. Baş geriye doğru eğildiğinde, ağrı şiddetlenir. Hasta ellerini başının üstüne koyduğunda ise ağrı azalır. Bu nöral foramen dediğimiz deliklerin genişlemesi ve sinirin baskıdan bir miktar kurtulması ile ilgilidir.

Uyuşma ve karıncalanma: Yine sinirle ilişkili dermatomlarda duyu sinirinin basıya uğraması ile ilgili bu yakınmalar olur. 

Kuvvetsizlik (Felç): Boyun fıtığının ileri aşamalarında, sinir kökünün üzerindeki basıya bağlı hasar gelişmesiyle innerve ettiği kaslarda felç gelişebilir. Felç gelişen hastalar, genelde ellerinden bir şeyler düşürdüklerini, eskiden taşıyabildikleri ağırlıkları kaldıramadıklarını ya da musluğu açamadıklarını ifade ederler.

Yürümede Güçlük, Denge Kaybı: Eğer fıtık omuriliğe bası yaparsa, omuriliğin dengeyi sağlayan liflerinde hasar oluşabilir. Bu da denge kaybına ve yürürken düşmelere neden olabilir.  

Kan basıncı dengesizlikleri: Hastalığın ilk yıllarında hipotansiyona daha sık rastlanırken ilerleyen yıllarda özellikle bu tip boyun fıtığında hipertansiyon gelişir. 

Cerrahi ne zaman düşünülmeli?  
Ben 
Boyun fıtıklarının çok az bir kısmı ameliyat gerektirir.
Kolda diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen şiddetli ağrı,
El ve kollarda güçsüzlük, uyuşma,
Dengesizlik, denge testlerinde bozulmanın saptanması.   

Tedavisi  
Boyun fıtıkları omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde bası yapmıyorsa ilaç tedavisi, fizik tedavi, boyunluk, boyun egzersizleri gibi konservatif yöntemlerle tedavisi mümkündür. 
Boyun fıtığı için ilk tedavi seçeneği genellikle konservatif ve ilaç tedavisi (İbuprofen, Aleve, Motrin) ve istirahattir. Konservatif tedavi fıtıklaşmış disklerin yaklaşık % 80'inde başarılıdır. Bası altındaki sinir kökünün iltihabi reaksiyonuna ikincil ortaya çıkan kas spazmını rahatlatmak için Fizyoterapistler germe, ultrason ve elektrikli kas uyarıcısı yöntemlerini kullanılır.  
Sağlıkla kalın..