Kifoz, kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. İnsan omurgasında yandan bakıldığında anatomik olarak birbirini izleyen ters eğrilikler (boyunda, sırtta, belde ve leğen kemiğinde) bulunur. Kifoz en çok sırt bölgesinde görülüyor.
Sırt bölgesinde ki normal eğrilik 25- 40 derecedir. Fakat sırtınızda 45-75 arasında bir eğrilik varsa halk arasında kamburluk tıp dilinde “kifoz” oluşmuştur. Sırtta ve boyunda gözle görülür bir şekilde eğrilik ortaya çıkar. Röntgen dercesi ölçülür, uygun tedaviye başlanır.
1. Scheuermann kamburu
Yapısal kamburluk, o kişinin fizyolojik ayakta duruşta dahi 55 derecenin üzerinde olan ve çoğu zaman altta yatan bir kemik veya yumuşak doku patolojisine bağlı ortaya çıkan kamburluktur. Bu kamburluk doğuştan omurga anomalilerine (konjenital kifoz), bazı kemik hastalıklarına (iskelet displazisi, nörofibromatozis vs.), omurga enfeksiyonu (omurga tüberkülozu vs.) veya omurga kırıklarına bağlı omurların hasar görmesiyle oluşabilen çeşitli sinir ve kas hastalıklarına bağlı olabilir.
Ancak, büyümekte olan hastalarda yapısal kamburluğun en sık nedeni Schuermann hastalığı diye tanımlanan ve nedeni bilinmeyen bir etkilenmeye bağlı, omurgaların dikdörtgen şekillerini kaybedip üçgenleşmesi ile ortaya çıkan kamburluktur. Schuermann hastalığı tedavi edilmezse kamburluğun artması ve tehlikeli boyutlara ulaşabilir.
2. Darbe ve travmalar sonucu oluşan kamburluk
3. Osteoartrite bağlı olarak oluşan kamburluk
Kıkırdak yapısının bozulması, incelmesi, eklem bölgelerinde kireçlenme gibi rahatsızlıkları ifade eden osteoartrit, özellikle yetişkin bireylerde kamburluğun oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. İncelen ya da aşınan kıkırdak dokusu, eklemler ve eriyen kemikler üst bölgeyi taşıyacak kuvvete sahip olmadığı için kamburluğa neden olabiliyor.
4. Duruş bozuklukları nedeniyle oluşan kamburluk
Kifoz belirtileri
Hafif ya da şiddetli sırt ağrısı
Boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi
Dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması
Kaslarda yorgunluk hissetmek
Omurgada aşırı duyarlılık
Postürel kambur ve yapısal kambur nasıl ayırt edilir?
Dik durmaya çalıştığızda mevcut kamburluğunu belirgin olarak düzeltebiliyor ise, bu büyük ihtimal ile postürel kamburluktur. Bu durumda önemli olan kamburluğun nereden düzeldiğidir.
Eğer kamburluk en çıkıntılı yerinden düzeliyorsa sorun yoktur. Bazen kamburluğun en çıkıntılı yeri hiç düzelmez ve daha üst ile alttaki omurlardan bir miktar düzelme olabilir. Bu iki durumunda ayrıca değerlendirilmesi gerekir.
Yapısal kifoz Scheurmann kifozu
Schuermann kifozu neye bağlı oluşur?
Tıpkı sebebi bilinmeyen skolyoz gibi Schuerman hastalığının da neye bağlı olduğu tam bilinmemektedir. Omurga yapısına baktığımız zaman, kamburluğun merkezindeki 1 ila 3 ardışık omurda belirgin kamalaşma ve omurlar arasındaki yastıkçıkların yapısal bozukluğu ile karakterizedir.
.
Schuermann kifoz tedavisi nasıl yapılır?
Korse tedavisi
Orta derecede Schuermann kifozu için korse tedavisi uygun olabilir. Korseler, aktif iskelet büyümesi esnasında eğriliğin artmasını engellemek için kullanılır.
Başarılı korse tedavisi için neler gereklidir?
- Hasta hala büyürken konulan erken teşhis (Kız çocuklarında adet görmeden önce tespit edilen eğrilikler)
- Hafif ila orta dereceli Schuermann kifozu (60-75 derece arası)
- Korsenin günde en az 20-23 saat kullanılması
Cerrahi tedavi ne zaman gereklidir?
Schuermann kifozunda cerrahi tedavi için gerekli eğrilik şiddeti konusunda tam bir fikir birliği yoktur. Ancak 75 derece üzeri eğriliklerin kesin ameliyat gerektirdiği konusunda genel bir fikir birliği vardır. Bu deformite içinde günümüzde sık tercih edilen yöntem skolyozda olduğu gibi posterior enstrümentasyon ve füzyondur.
Postüral kifozda egzersiz nasıl olmalıdır?
Kifotik kişilerde çalışma ortamı ergonomik kurallara göre düzenlenmeli, oturma ve yatma alışkanlıkları düzeltilmeli ve kişi spora yönlendirilmelidir. Düzenli egzersiz ile hem fizik kondisyon, hem kas kuvveti, hem dayanıklılık artar.
Kambur olan insanların genelde vücutlarının ön kısmındaki kaslar aşırı gergin olurken, vücudun arkasındaki kaslar güçsüz kalabiliyor. Bazı hareketlerle ön kısımdaki kaslar esnetilirken arkada bulunan kaslar güçlendirilebilir.
Kifozun önlenebilmesine yönelik egzersizleri erken dönemde yapmaya başlamak önemlidir. Kifozite egzersizlerinde temel prensip kısa olan karın ve göğüs kaslarının gererek esnetilip, uzatılması; omurga çevresi özellikle sırt kasların güçlendirilmesi şeklindedir.