Son zamanlarda fizik tedavide giderek yaygınlaşan manuel terapi, kas-iskelet sisteminin hemen hemen bütün problemlerinde başvurulan bir tedavi yöntemidir. Terapist hastayı değerlendirdikten sonra sorunun ana kaynağını tespit edip, tedaviyi elleriyle uygulanır.Hangi hastada hangi tekniği kullanacağınız oldukça önemlidir .
Manuel terapi, en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Medikal masajla karıştırılmamalıdır.Manuel terapide omurga ya da eklemlerde, çeşitli nedenlerle oluşmuş blokajlara elle manipülasyon ve mobilizasyon teknikleri uygulanarak omurgaya ve eklemlere hareket kabiliyetleri geri kazandırılmaktadır.
Manuel terapi, yeterli hareket kabiliyeti ve hareket alanı olmayan eklemlerin tedavisinde yardımcı olur. Rahatsızlık olarak kendini gösteren ağrılar ve işlev bozukluğu; duruş ve hareket bozukluğuna neden olup, kronikleşebilir. Elle terapi, normal işlevi ağrısız hale getirmek için eklemlerin sertleşmesinden kaynalanan kas gerginliğinin azaltılmasına yardımcı olur ve etkili bir tedavi seçeceğidir.
Hangi durumlarda manuel terapi kullanılabilir?
Omurga problemleri ve ağrıları,
Boyun bel fıtığı, duruş problemleri, omurgada hareket kısıtlılıkları
Yumuşak doku problemleri ve ağrıları (Kas ve tendon yırtıkları, dokularda sertleşme ya da gerginlikler)
Baş ağrısı (Stres sonrası oluşan baş ağrıları, boyun problemlerine eşlik eden ağrılar)
Aşırı stres ile gelen ağrılarda
Yaş ilerlemesi ile diz, omuz ve ayak bileğinde meydana gelen eklem sorunlarında
Ameliyat sonrası rehabilitasyon
Spor yaralanmaları (Doku zedelenmesi, kas yırtılması ve çıkıklar)
Manuel Terapinin Avantajları
Yöntemin en önemli özelliğinin herhangi bir cihaz ve ilaca gerek duyulmamasıdır.Ancak ilaç takviyesi uygulamaların desteklenmesini sağlayabilir. Basit bir bel ve boyun ağrısında 3-5 seans biraz daha kronik problemde ise 5-8 seansta hasta ağrısız bir yaşama kavuşabilir.Hastaya özel egzersizlerle tedavi desteklenir.Hasta günlük yaşantısı hemen geri dönebilir. Uygulama konusunda özelleşmiş eğitimleri almış fizyoterapist veya uzman hekimce uygulanmalıdır.
Tedaviyi uygulayacak terapistin öncelikle ayrıntılı bir anamnez alması ve "güvenlik testlerini" yaparak uygulayacağı tekniğe karar vermesi gerekir.
Sağlıkla kalın..