Torasik outlet sendromu (TOS) veya omuz kapanı sendromu , klinik özellikleri itibari ile fizik tedavi, ağrı tedavisi, ortopedi, beyin cerrahisi, iç hastalıkları gibi birçok disiplini birlikte ilgilendiren bir sendromdur.
Ekstremitede (kollarda) ağrı, uyuşma veya çabuk yorulma şikayetine neden olan bu hastalıkta esas patoloji göğüs kafesi üst çıkımında kollara giden damar (arter ve ven) ve sinirlerin sıkışması sonucudur.
Bu damarın etrafında olan, boyun omurlarının (7. Boyun omuru) yan uzantıları, 1. Kaburga kemiği veya kas dokularında aşırı gelişme sonucu arasından geçen atardamarı sıkıştırması ile olur.
Ayrıca bu etraftaki yapılar damarların yanında siniri de sıkıştırırsa kolda uyuşma, karıncalanma, ağrı ve daha da ileri giderse kolda, elde ve parmaklarda kas gücü azalır. Hasta elinde tuttuğu bardağı düşürebilir, elinde bir cisim kavraması bozulabilir, yazı yazması zorlaşır ve daha da ileri giderse kolda felç bile görülebilir.
Hastanın kolunu yukarı kaldırıp, hastanın başını karşı tarafa çevirip, derin nefes alıp tutmasını ister. Bu durumda eğer koldaki damarlara bası varsa, bu bası artar ve hastanın kolundaki nabız azalır, kolda ağrı artar, kolun rengi soluklaşır.
Bu durumda hastadan DİNAMİK DOPLER istenir. Hastanın damar durumu hem kol sarkıtılırken hem de yukarı kaldırılırken Dopler tetkikinde incelenir. Hastada sinirlere bası düşünülüyorsa o kola EMG yapılır. Damarlarda ve sinirde sorun varsa EMAR ile boyunda baskı yapan yapılar ortaya çıkarılır.
Fizyoterapi ile Tedavi
Fizyoterapi ile omuz çevresi kaslarını kuvvetlendirerek köprücük kemiğinin daha iyi desteklenmesi sağlanarak bası azaltılır.
Antienflamatuar-antiromatizmal ilaçlar ağrının azalmasına yardımcı olur.
Fazla kilolara sahipseniz bir diyetisyen gözetiminde kilolarınızı veriniz. Bu bölgedeki yağlanma zaten dar olan kanalı daraltan ciddi bir faktördür.