Normalde omurların ön ve arka kenarları, bir alt ve bir üst omurun kenarları ile aynı hizadadır. Omurlar birbirlerine ön kısımda diskler arka kısımda faset eklemler yardımı ile bağlanır. Bu dizilimin dayanıklılığını arttıran bir çok bağ yapısı da kemikler arasında köprü oluşturur. Bel kayması olarak bilinen hastalıkta bir omur diğerinin üzerinde genellikle öne doğru yer değiştirir.
Çeşitli nedenlerle yaşlılığa bağlı olarak gelişen bel kaymalarına dejeneratif spondilolistezis denmektedir.
Hastalar, sıklıkla geç çocukluk ve erken adolesan döneminde, spor aktiviteleri ve fazla ayakta durma ile artan mekanik orta hat alt bel ağrısı ile başvurur.
Semptomların şiddeti, sıklıkla kayma miktarı ile doğru orantılıdır.
Bu nedenle, yüksek derecede spondilolistezisi olanlarda radiküler semptomlar ortaya çıkabilir.
Lomber vertebra geriye doğru bükülme hareketi hiperekstansiyona alındığında, ağrı en karakteristik bulgudur; tek bacak geriye doğru aşırı büküldüğünde Ağrı sıklıkla artar ve bu manevra etkilenen tarafta fazladır.
Hastalarda, yürüme ve ayakta durma sırasında kalçadan uyluk arkasına vuran ağrı olabilir ve %15 oranında, L5 veya S1 köklerini içeren nörolojik araz bulunabilir.
Çok nadir olsa da, ciddi kayması olan olgularda, barsak ve mesane fonksiyonlarında bozulma olabilir; ancak bu durumda, hastada buna neden olabilecek diğer faktörler mutlaka araştırılmalıdır.
Bel kayması olanlarda şu belirtiler görülür:
- Öne doğru eğik yürüme
- Bel ve kalça ağrıları öne eğilmekle geçer, arkaya eğilmekle artar
- Yürüyüşle artan bel ağrısı ve bacaklarda uyuşmalar
- Akşamları bacaklarda oluşan kramplar
- Hareket güçlüğü
- Bacaklarda kuvvet azalması
- Kayan omurga bölgesinde aşırı hassasiyet
- Bacak ağrısı tek bacakta fazla ise hem kayma hem fıtık bir aradadır.
Tanı koyma
Çeşitli pozisyonlarda çekilen MR sayesinde omurda kayma olup olmadığı veya ne kadar kaydığı tespit edilebilmektedir.
Fizik tedavi
Bel bölgesindeki kasları güçlendirmeye yönelik rehabilitasyon programları planlanır. Amaç, kalça çevresindeki gergin, boyu kısalmış kasların gevşetilmesi ve güçlendirilmesidir. Kaslar güçlendikçe ağrı azalır, beldeki kaymanın ilerlemesi de önlenmiş olur.
Bel korsesi
Bel kayması olan hastalarda ağrının azalması ve adale spazmının giderilmesine yardımcı olduğu için özellikle arabayla seyahatlerde ve çok ayakta kalmayı gerektiren durumlarda takılması önerilir.
Fizyoterapistiniz sizin için bir rehabilitasyon programı hazırlayacak ve uygulayacağınız bu program sayesinde bel bölgesindeki kaslarınız güçlenecektir. Yine bu uygulamalar sayesinde kalça çevrenizdeki kısa kaslar ve gergin kasların uzaması sağlanarak kayan omurunuzun daha dayanıklı, oturmuş hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Sağlıkla kalın..