Faset eklemler denge ve sağlamlık sağlar ve omurgaya hareket açıklığı kazandırır.Komşu omurların iki yüzeyinden yapılmışlardır ve ince bir kat kıkırdak ile ayrılırlar. Eklem, kese benzeri bir kapsülle sarılıdır ve iki kemik yüzeyi arasında sürtünmeyi azaltan-kıkırdağı besleyen, yağlayıcı bir sıvı) ile doludur.
Birçok hasta; bel, boyun ve sırt ağrıları şikayetleri ile uzmanlara başvurmakta ve tedavi seçenekleri aramktadır. Bu ağrıların birçok sebebi olabilir. Unutulan ağrı kaynaklarından biri de halk arasında fazla bilinmeyen ’’Faset Sendromu’’dur.
Omurganın arka yüzünde bulunan faset eklemlerinin yıpranması sonucunda ortaya çıkan faset sendromuna bağlı kronik bel ağrısı ile karşımıza çıkar. Faset eklemler, omurganın arka tarafında yer alan omurları birbirine bağlayan ve omurganın hareketinde önemli rol oynayan küçük eklemlerdir. Bu eklemlerin geniş ve karmaşık bir sinir ileti sistemine sahiptir. Bu nedenle de ağrıya duyarlıdırlar.
Yaşlanmaya, travmalara bağlı olarak faset eklemlerde oluşan bozulmalar şiddetli boyun, sırt ve bel ağrılarına sebep olabilir. Omurganın boyun ve bel bölgesi sırt bölgesine kıyasla çok daha hareketlidir bu yüzden faset eklem bozukluklarına bağlı ağrılar daha çok bel ve boyun bölgesinde karşımıza çıkar.
Özellikle dönme hareketlerinde zorlanma ve travmalar ile bel kitlenmesi oluşabilmektedir.
Altı haftadan daha uzun bir süredir bel ağrısı yaşıyorsanız ve standart tedavi yöntemleri ile iyileşme sağlanamıyor ise manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) gibi teşhise yönelik testler isteyebilir. Faset eklemdeki bir sorun (enflamasyon, tahriş, şişme veya artritler) bel ağrısına yol açabilmektedir. Ayırt edici tanı olarak uzman bir klinisyen tarafından faset eklem için özel testler yapılmalıdır.
Faset eklem sendromunda kişinin klinik tablosuna bağlı olarak öncelikle girişimsel olmayan yöntemler uygulanmalıdır.
Fizik tedavi: Analjezik akımlar, iyontoforez gibi dokudaki dolaşımı arttırıcı, spazmı çözücü tedaviler.
Manuel tedavi yöntemi ile omurgada hareketi kısıtlı eklem saptanarak manuel yaklaşımlar uygulanır.Omurga biyomekaniğindeki bozukluk üzerinde çalışılır.
Kişiye uygun olan egzersizler :Öne eğilme egzersizleri, karın kaslarını güçlendirici egzersizler, germe egzersizleri.
Sağlıkla kalın..