Düztabanlık, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavisinin kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak deformesidir. Düztabanlık denildiğinde genellikle akla çocuk ayağı gelir, fakat düztabanlık sadece doğuştan olan bir durum değildir.
Erişkinlerde düztabanlık sadece doğuştan olmaz. Sonradan romatizmal bir hastalık sonucu, aşırı kilo ve/veya aşırı uygunsuz ayakkabı kullanımı sonucunda da gelişebilir. Ağrı, ayak şeklinde ve ayakkabıda deforme şeklinde karşımıza çıkar.
1. ESNEK DÜZTABANLIK: Genellikle çocukluk çağında tanısı konur. Çocuklarda düz taban
Bir çocuğun düz taban olduğunu söylemek için en az 4 yaşına kadar beklemek gerekir. Çünkü 4 yaşına kadar ayak tabanında bir yağ yastığı oluşuyor bu yağ yastığının erimesi ve ayağın şeklinin oluşması 4 yaşına kadar gelişen süreçte şekillenir.Esnek düztabanlık da kişinin ayağı yere temas etmediği zaman ayak iç kavisin var olduğu, ancak bu kavisin yere basma ile ortadan kaybolduğu görülür.
2. SERT (RİJİT) DÜZTABANLIK: Bu tabloda kişinin ayağı gerek yere basma esnasında gerekse yere temas etmediği zaman iç kavisinin olmadığı görülür.
Düztabanlığa eşlik eden en sık bulgu içe basmadır. Ayağın yük taşıma yeteneğinin bozulması ayak yapısında iç tarafa yük binmesine ve bu sebeple ayakta içe basma sorunun oluşmasına yol açar.
Ayrıca beraber görülen diğer bulgular yürüme ile artan ağrı, akşam saatlerinde oluşan kaval kemiği ağrısı, var olan bel problemlerinin tetiklenmesi, erken yorulma, spor performansında azalmadır.Kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sorun olan düz tabanlılık, erken yorulma, ayaklarda ağrı, içe basma, dizlerin birbirine çarpması ve bel ağrısı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.
Bu nedenle kişinin günlük hayatı olumsuz yönde etkilenir. Düz taban olan kişilerin yaşının ilerlemesiyle birlikte ayaklarında şekil bozukluğu ile birlikte bel kısmında kireçlenmeler görülür.
Kalça bükücü kasların aşırı strese maruz kalması sonrası kalça ve diz eklemleri stabilize edilemez ve belde anterior pelvil tilt yaratarak bel çukurunun artmasına neden olur.
Düz tabanlık görüldüğü gibi sadece ayakları değil tüm vücudu etkileyerek bel ağrılarına bile neden olabilmekte. Bu yüzden düz tabanlığın tedavisinde sadece ayak ve çevresine odaklanılmamalı etkilenen tüm vücut yapılarına yönelik tedaviler yapılmalıdır.
Ortopedik tabanlıklar ayak ağrısını giderme ve deformenin ilerlemesine engel olur.Fakat tabanlıkla beraber egzersizler olmazsa olmazdır. Düz taban problemi yaşayanlarda ağrının aşil tendonuna vurmasına karşı koymak adına egzersiz yapılmalıdır. Bu egzersizleri şöyle sıralayabiliriz .
1- Ayak parmakları ile yerdeki bir cismi almak, birkaç saniye tutup sonra bırakmak.
2- Ayak parmakları ile bir kâğıt parçasını yırtma ve parçalama
3- Yumuşak zeminde toprakda ve kumda yürüyüş yapmak.
4- Aynı zeminde parmak ucunda, topukta, ayağın içine ve dışına basarak yürüme egzersizi.
5- Sırt üstü vaziyette aşil tendon gergin olduğu durumlarda aşil tendon germe egzersizleri uygulayın 10-12 adet.
6- Ayagınızın altına küçük bir cam şişeyi ileri-geri yuvarlayın .
7- Ayak bileğini aktif olarak kendinize doğru çekmek ve ileri doğru itmek (pedala basar gibi).
8- Aynı hareketi dirence karşı (elinizle engel olarak) tekrarlamak.
Sağlıkla kalın..