Bel ağrısı doktora başvuru ve işe gidememede soğuk algınlığından sonra ikinci en sık nedendir.Bel ağrısının sebebi genellikle kötü postür(duruş) veya omurganın yanlış kullanımı sonucu zorlanmasıdır.

Eski yaklaşımlara ait senaryo şöyle:Beliniz ağrıyor,doktora gittiniz ağrının sebebini bulmak amacıyla mr çekildi.Omurganızda fıtıklaşmaların olduğu ortaya çıktı.İşte ağrının sebebi bulundu(!)Bel ağrınızın tek suçlusu fıtık değildir ki ;mr sonuçlarındaki diğer yorumlarda (dejenerasyon,kanal daralması,kayma) her zaman ağrının sebebini bulmak için yeterli olmayabilir.

Ağrı söz konusu olduğunda ,uzman bir klinisyen tarafından yapılan fizik muayene en güvenilir sonuçları verir ,belki sadece omurga çevresindeki bir kasta gelişen spazm ağrılarınız sorumludur yani tedavi sürecinde klinik bulgular ışığında ilerlenmelidir.

     

Genelde bulging ve protrüzyon seviyesinde sinirde çok fazla bası oluşmaz. Tabiî ki az da olsa bunun tersi olan durumlar da gözlemlenebilir fakat bunun uzman kişi tarafından klinik değerlendirme ile belirlenmesi gerekir.

Yapılan radyolojik çalışmalarda belde fıtıklaşan disklerin manuel terapi ve terapatik egzersizler ile spontan geri-çekilebildiği görülmüştür.

Ameliyat kimlere yapılmalı?
Ameliyat için uygun hasta şeçimelidir.Aşağıdaki durumlarla karşılaşıldığında cerrahi endikedir.
Ameliyatların başarı oranı %50 ‘dir.Ameliyat komplikasyonları da düşünüldüğünde cerrahiye karar verme konusunda hassas davranılmalıdır.

Cauda equina sendromu
İlerlyeyici nörolojik defisit
Ağır nörolojik hasar
İlaç tedavisine cevap vermeyen ağrı

Bunun dışında halk arasında bel fıtığı ile ilgili doğru bilinen yanlışların listesi oldukça kabarık..
Bel fıtığı kilolu kimselerde daha çok olur..       
Bel fıtığı olduğunda fazla hareket etmemek gerekir..     
Bel fıtığına bardak çekme iyi gelir..
Bel fıtığı sadece ameliyatla geçer. Bel fıtığı iyileşmez.

Sonuç olarak her bel ağrısının sebebi fıtık değildir ,son seviyeye gelmiş bir fıtığın oluşturduğu sinir basısı bacakta güçsüzlük,yürüyememe,idrar kaçırma gibi semptomlar ortaya çıkarır,hasta parmak-ucu topuk yürüşünü yapamaz.Bu tablo meydana gelmediği sürece ameliyat son çare olmalı,öncelikle girişimsel olmayan tedaviler (manuel terapi,terapatik egzersiz)denenmelidir.